Kína cunamiként tör előre, erre kell most figyelni

Kína cunamiként tör előre, erre kell most figyelni
A regionális konfliktusok miatt nem jut elég figyelem arra, hogy Kína cunamiként tör előre, ennek egyik eszköze a technológiai fejlesztés, melynek része a mesterséges intelligencia révén létrejövő úgynevezett vertikális hatalom - véli Abishur Prakash kanadai jövőkutató.

A technológia hatalma vált a legfontosabbá mára a geopolitikában, megváltoztatva politikai rendszereket, társadalmakat és a vállalatiok működését is - írja a novekedes.hu.

Ebben a folyamatban Kína ereje vezető, átformálja a világot, cunamiként tör előre, erre kell most figyelni, ehhez képest az olyan konfliktusok mint például az orosz-ukrán sokkal kisebb jelentőségűek - mondta a Mathias Corvinus Collegium Budapest Lectures rendezvénysorozatának előadásán Abishur Prakash.

A kanadai jövőkutató, a technológia geopolitikájának világszerte elismert szaktekintélye. Főbb kutatásai magába foglalják, hogyan formálja újra a technológia a globalizációt, a mesterséges intelligencia, illetve a kvantuminformatika segítségével. A torontói székhelyű Center for Innovating the Future (CIF) társalapítója előadásában kiemelte: a globalizáció folytatódik, ugyanakkor egy új szakaszba lépünk, amelyben az országik szuverenitása egyre nagyobb hangsúlyt kaphat.

A technológiai globalizáció kora

A technológia széthúzza a nemzeteket, és egy vertikális hatalom van kialakulóban. A technológiai fejlődésen alapuló globalizáció zajlik - hangsúlyozta. Példaként hozta a tajvani technológiai szektort, ahol az alkalmazottak nem utazhatnak át Kínába. Másik példaként az olaj nagyhatalom Szaúd-Arábiát említette, ahol most a legtöbb állami befektetést a technológia fejlesztések teszi ki.

 

  • Az új korszak jellemzői:
  • A technológia révén óriásit ugorhatnak előre a fejlődésben egyes országok.
  • A technológiai szuverenitás felértékelődik.

 

Mindez a világűr uralásáért zajló versenyfutásban is jól látható, mert a régi szövetségek felbomlóban vannak ezen a területen.

Abishur Prakash eddig öt sikeres könyv szerzője, ezen kívül publikációi a világ számos nagytekintélyű lapjában is megjelentek, többek között a CNBC, Scientific American, Nikkei Asia, Forbes, valamint a The Wall Street Journal és a BBC médiakiadványaiban is. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Kína, technológia