Kihasznált egy hibát a kriptovaluta-rendszerben, 80 millió tokent csalt össze egy magyar férfi

Kihasznált egy hibát a kriptovaluta-rendszerben, 80 millió tokent csalt össze egy magyar férfi
A rendőrség egy dunakeszi férfivel szemben indított eljárást különösen nagy kárt okozó csalás megalapozott gyanúja miatt.

A rendőrség tájékoztatása szerint a 27 éves Sz. Norbert nemrég felfedezett egy hibát egy ethereum blokklánc-alapú, magyar fejlesztésű kriptovaluta működésében. A hiba kihasználásával március 16-án néhány óra alatt a saját tárcájában lévő kriptovaluta mennyiségét képes volt korlátozás nélkül megtöbbszörözni. Így az eredetileg rendelkezésére álló százezer kriptovaluta tokenből rövid időn belül mintegy 80 millió tokent hozott létre, amelyeket ezt követően elkezdett valódi pénzre váltani egy külföldi kriptovaluta tőzsdén.

A blokklánc működési elvéből fakadóan a kibocsátó vállalkozás az eredeti tokenmennyiséget csak úgy tudta helyreállítani, hogy a hibásan létrehozott tokenek számának megfelelő, a cég tulajdonában lévő kriptovalutát megsemmisített, ezzel pedig a vállalkozásnak mintegy 53 millió forint kára keletkezett.

A kibernyomozók azonosították a 27 éves férfit, lefoglalták a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközeit, majd május 4-én gyanúsítottként hallgatták ki. A kihallgatás során a férfi részletes, feltáró jellegű vallomást tett. Sz. Norbert a jogszerűtlenül létrehozott, még nem értékesített tokeneket, valamint a már átváltott tokenek ellenértékét visszautalta a kibocsátó cég részére, ezáltal az eredeti kárból mintegy 27 millió forint összeg megtérült.

A 27 éves férfit szabadlábra helyezték, az eljárás jelenleg is folyik ellene.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: token, kriptopénz