Kiderült, hogyan úszhatod meg a hajnali vagy késő esti kellemetlen ellenőrzéseket a karanténban!

Kiderült, hogyan úszhatod meg a hajnali vagy késő esti kellemetlen ellenőrzéseket a karanténban!
A legmegnyugtatóbb önarcképet a hatósági házi karanténbanclőhetjük idén – távolról történő ellenőrzést is kérhetünkca Házi Karantén Rendszer segítségével.

Karanténban az ember – ha egyébként jól van – próbálja hasznosan és/vagy szórakoztatóan eltöltetni az időt. Ez még úgy is embert próbáló feladat, hogy már csak 10 napot és nem 14-et kell kényszerű „szobafogságban” tölteni. Nem mindenki tekinti szórakoztatónak azonban a gyakori rendőri látogatásokat, amelyekkel a hatósági házi karantén betartását ellenőrzik. Jóval kényelmesebb, XXI. századibb – és egyúttal a hatósági erőforrásokat is kímélő – megoldás az elektronikus bejelentkezés. Magyarországon ez is lehetséges, köszönhetően az okostelefonra letölthető, hivatalos Házi Karantén Rendszer (HKR) alkalmazásnak, ami ingyenesen elérhető a hatósági házi karanténba kerültek számára.

Regisztráció után, a hatóság által elküldött távellenőrzési kérés megérkezésekor elegendő „karantén-szelfit” készíteni, azaz belenézni a telefon kamerájába, és megvárni a „Sikeres távellenőrzés” visszajelzést. Nincs megszakítva a pihenés, nem kell felöltözni, kimenni, ajtót nyitni… Ha a felhasználó kezdetben esetleg nehézségekbe ütközik – bár a statisztikák szerint ez nem gyakori –, a HKR honlapján (https://hazikaranten.hu/) elérhető chaten keresztül gyors segítséget kaphatunk.

Az alkalmazást a COVID-19 járvány tavaszi első hulláma idején készítette el egy magyar cég, az Asura Technologies, azóta pedig több fejlesztést is kapott. Így akár arra is van lehetősége a felhasználónak, hogy a személyazonosító igazolványnak a mobiltelefon kamerájával történő beolvasásával automatikusan kitöltse a regisztrációhoz szükséges adatokat, vagyis nem kell azokat begépelni. További segítséget jelent, hogy már külföldi telefonszámmal is használható a szoftver, köszönhetően az IdomSoft Zrt.-vel való együttműködésnek. A HKR applikációval eddig mintegy 73 ezer jól sikerült „karantén-szelfi” készült, segítve a hatóság munkáját.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!