Kiberbiztonsági tippek üzleti utakhoz

Kiberbiztonsági tippek üzleti utakhoz
A világ és a közlekedés fejlődésével ma már egész évben lehetőségünk van utazni szabadidős, de akár üzleti célból is. Amikor üzleti útra indulunk, talán egy kicsit nehezen függetlenedünk el a nyaralás élményétől, így hajlamosak vagyunk megfeledkezni az irodában már megszokott biztonsági előírásokról.

A kiberbűnözők azonban nem ismerik a vakáció fogalmát, így mindig keresik a következő zsákmányhoz vezető legegyszerűbb utat.

Egy külföldi utazás pedig igencsak vonzó célponttá tesz minket. Így a kiberbiztonsághoz kapcsolódó tudásunkat nem hagyhatjuk az irodában, annak is helyet kell szorítani a poggyászunkban.

Már utazásunk első perceiben elkövetjük a legnagyobb hibát: örömünket megosztjuk különböző social média platformokon, mintha csak azt jeleznénk, hogy „tiszta a terep, a ház üresen maradt.”

Ha az üzleti út során is szeretnéd adataid, eszközeidet megfelelő védelemmel ellátni, összegyűjtöttük számodra azokat a tippeket, amelyek az út során is biztonságban tartanak.

Eszközök védelme, lezárása

A legtöbb okos eszköz ma már különböző lehetőségeket kínál az extra védelem érdekében. Lehetővé teszik a különböző PIN-kódok beállítását, ujjlenyomat azonosítást, de akár az arcfelismerést is.

Mindig zárold az eszközeidet és alkalmazz automatikus zárolási beállításokat.

Használj jelszókezelő alkalmazást, ami segít bonyolult jelszavakat generálni és megjegyezni különböző fiókokhoz.

Ezáltal elkerülhető, hogy...

  • egyszerű, könnyen feltörhető jelszavakat használjunk.
  • ugyanazt a jelszót több felületen is alkalmazzuk.
  • jelszavakat tároljunk hozzáférhető vagy nem biztonságos helyeken.

Eszközeinket ellophatják vagy el is veszíthetjük, így nem árt, ha több módszerrel is védjük.

Az utazás során használhatunk Kensington zárat. Ez egy olyan speciális zár, amely elektronikus eszközök rögzítésére szolgál. Ezáltal megakadályozhatjuk a laptop elmozdítását vagy az eszközök ellopását. Ezen felül alkalmazzunk titkosítást, amely elérhetetlenné teszi adatainkat a támadók részére még akkor is, ha eszközeink birtokába kerülnek.

Nemcsak eszközeinket, bankkártyáinkat is biztonságban tarthatjuk. Érdemes beszerezni egy RFID-blokkoló pénztárcát, kártyatartót, amely segítségével a kártya chipje semmilyen távolságból nem olvasható le, így adataink is biztonságban maradnak.

Nyilvános WiFi használat

Az ingyenes WiFi használat vonzó lehet minden utazó számára. Hiszen a külföldi utak során saját adatforgalmunkat kellene használnunk, amelyre bizonyos esetekben még plusz költséget is felszámol a szolgáltató. Így természetesen örömmel csatlakozunk egy kávézó ingyenes hálózatához.

Biztonsági szempontból ez azonban már kevésbé megfontolt. WiFi hálózatok használata olyan területeken, mint a szállodai szobák, repülőterek, kávézók, tárgyalótermek, adatlopás kockázatával járhatnak.

A nyílt hálózatokhoz való csatlakozás során bárki elolvashatja és nyomon követheti adatainkat.

Legyünk körültekintőek az ingyenes hálózatok használatával, ne használjuk fiókjainkba történő belépésre, személyes vagy üzleti adatok kezelésére. Alkalmazzuk a szükséges minimum elvét, így csak arra az időre csatlakozzunk, amíg a szükséges információt (pl.: nyitvatartási idő vagy térkép) megtekintjük..

Amennyiben szükségünk van hálózatra történő csatlakozásra a VPN használata elengedhetetlen. A VPN privát és biztonságos hozzáférést biztosít az internethez, titkosítja az online adatokat, így senki nem férhet hozzá. Utazók számára tökéletes megoldás, hiszen úgy férhetnek hozzá az internethez, mintha saját országukban lennének, emellett pedig megvédi a felhasználót attól, hogy jelszavakat, felhasználóneveket, hitelkártyaszámokat lopjanak el.

Kártékony kódok elleni védelem

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja annak, hogy üzleti és személyes adatainkat biztonságban tartsuk, ha víruskereső szoftvert telepítünk eszközeinkre.

A szoftver megvéd minket a fertőzőtt tartalmaktól, weboldalaktól, és segít megvédeni eszközeinket a rosszindulatú programoktól, amelyek ellophatják, titkosíthatják, roncsolhatják adatainkat.

Vírusírtónkat tartsuk naprakészen, mert biztonsági javításokat és frissítéseket tartalmazhatnak a vírus adatbázishoz, így az aktuális fenyegetettségekkel szemben is védelemben részesülünk.

Legyen szó üzleti vagy szabadidős útról, a megfelelő óvintézkedések elengedhetetlenek. Mindig igyekezzünk csak annyi eszközt magunkkal vinni, amennyire valóban szükségünk lesz. Utazás előtt készítsünk biztonsági mentéseket és ne feledkezzünk meg az eszköztitkosításáról sem.

Kiberbiztonsággal kapcsolatos tippekért, információkért látogass el a HACKTIFY honlapjára!

A HACKTIFY csapata etikus hackerek segítségével teszi lehetővé, hogy vállalatod hálózatai, alkalmazásai biztonságosok legyenek. A Bug Bounty programok során előre egyeztetett szkópon belül derítik fel sérülékenységeidet!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!