Ki hackeli meg a hűtőszekrényem?

Ki hackeli meg a hűtőszekrényem?
Az Internet of things jó dolog, de egyre komolyabb biztonsági kérdéseket vet fel. Nem örülnék, ha az autómat, a házamat hackelnék a telefonomon keresztül.

Egyre okosabbak a mobil alkalmazások, házakat vezérelnek, autókat automatizálnak, repülő szerkezeteket irányítanak. Ez nem csak érdekes, de hasznos is sok esetben. Ennek ellenére mostanában több biztonsági szakember veti fel azt a kérdést, meddig lehet elmenni az ilyen jellegű alkalmazásokkal.

Az ajtónyitó vagy a fizetési megoldásokat kiváltó alkalmazás a legjobb példa arra, hogy milyen rizikós egy ilyen eszköz, ha nem kell megfelelni semmilyen alapvető biztonsági elvárásnak. Egy meghackelt weboldal milliós károkat okozhat, de egy internetről távirányított energia szolgáltató akár nemzetbiztonsági kockázatokat is okozhat.

Az Internet of Things kiváló lehetőség a jövő technológiáinak bevezetésére, de a távgyógyítás, vagy a okos szemüvegek számos aggályt vetnek fel. Amerikában a napokban egy férfit nem engedtek Google Glas-al be egy moziba. A kaszinók pedig folyamatosan rettegnek az olyan okos szemüvegektől, amelyeket már nem tudunk majd megkülönböztetni a normál napszemüvegektől.

Az önjáró Google autók, vagy a vezető nélkül közlekedő metrók már megjelentek, de viszonylag nehéz lesz áttörni azt az ellenállást, amelyet jelenleg még sokan áttörhetetlennek tartanak. Az ember sok helyen legalább a kontroll kedvéért jelen van az automatizált rendszerekben. Kérdés, hogy képesek leszünk a vészhelyzetekben, időben beavatkozni, vagy eljön e az az idő, hogy a technológia hiba százalékát kisebbnek gondoljuk majd az emberi hibahatárnál.

Az bizonyos, hogy az internet of things sérülékenyebbé teszi a rendszereinket, de az általa nyújtott kényelem sokaknak kevésbé tűnik rizikósnak, mint amilyennek azt az internet biztonsági kihívásokkal nap-mint nap szembesülő szakemberek aggályai mutatják, leírják.

A biztonság az interneten illúzió, ez már régóta világos, a mobil és a wi-fi ennél is gyengébb láncszem, ha a dolgok az internetről kapják a parancsokat. Ezzel minden felhasználónak nem árt tisztában lenni, hiszen egy elveszett telefon kulcs lehet a házunkhoz, vagy a bankszámlánkhoz. Nem árt odafigyelni az okos eszközeinkre, nehogy ellenünnk forduljanak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!