Ki áll a ChatGPT mögött?

Ki áll a ChatGPT mögött?
2022. november 30-án indította útjára a ChatGPT alkalmazást Sam Altman, az OpenAI vezetője, aki a Szilícium-völgyben már jól ismert recept szerint otthagyta egyetemi tanulmányait, hogy a saját projektjén dolgozzon, bár az eltűnt a süllyesztőben.

Az Open AI, mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat San Franciscóban alakult meg 2015-ben, és a vállalat nevéhez köthető a ChatGPT megalkotása. A Szilícium-völgy „nehézemberei” támogatták pénzügyileg a vállalat létrejöttét, köztük Elon Musk, Peter Thiel és Reid Hoffman is.

Kicsoda Sam Altman?

A ChatGPT-vezér 1985-ben a Missouri állambeli St. Louis-ban született fehér, sápadt gyermekként, a Fortune úgy jellemezte, mint egy sápadt, szuggesztív férfi, a hatékonyság és a termelékenység maximalizálása a mindene, és olyan típusú munkamániás, aki „megváltoztatja a világot”. Korábban úgy beszélt magáról, hogy megértené, ha valaki azt gondolná róla, hogy Asperger-szindrómája van, bár nincs neki.

Az első szárnycsapások

Altman 2005-ben, friss főiskolai lemorzsolódóként lépett be a technológiai világba. Steve Jobs, Bill Gates és Mark Zuckerberg példájára az akkor húszéves férfi otthagyta a Stanford Egyetem informatikai diplomáját, hogy megalapítsa a Loopt nevű, a felhasználók földrajzi helymeghatározását megosztó céget.

Mivel nem voltak egyetemi kötelezettségei, és a Loopt jövője a saját kezében volt, Altman csatlakozott a Y Combinatorhoz (YC), amelyet a technológiai startupok egyik legnagyobb gyorsítójának tartanak. A vállalat olyan cégek elindításában is segített, mint az Airbnb, a Reddit, a Dropbox és a Coinbase.

A Looptdnak sikerült több mint 30 millió dollár kockázati tőkét bevonnia, mielőtt olyan cégek, mint az Apple és a Blackberry, széles körben elfogadták volna. Hét év elteltével a Loopt nem tudott virágozni, és az amerikai pénzügyi technológiai és bankholding vállalat, a Green Dot Corporation több mint 40 millió euróért kivásárolta a vezetőt.

A teljes cikk az Index oldalán érhető el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!