Kevesen használunk mobil alkalmazásokat

Kevesen használunk mobil alkalmazásokat
Egymást érik a mobilalkalmazás fejlesztő versenyek, az app store-okból ezer számra lehet letölteni a különböző applikációkat. De vajon tényleg használjuk is ezeket?

A Mediameter kétezer magyarországi felnőttet kérdezett meg az okostelefonnal kapcsolatos szokásairól. A kutatásából eredményei szerint a nyár végén a felnőtt népesség csak alig több mint egytizede nem rendelkezett saját (használatú) mobiltelefonnal, 54 százaléknak hagyományos telefonja volt, míg 33 százalék okostelefont használt. Mindez azt jelenti, hogy jelenleg a több mint 7 millió mobiltelefon használó felnőtt közül mintegy 2,7 millió 18 évesnél idősebb lakosnak van okostelefonja. Az okostelefon-penetráció az átlagnál magasabb a 18-29 éves, legalább középfokú végzettségű férfiak körében, valamint a fővárosi lakosok, illetve általában a közép-magyarországi régióban élők között.

A kutatásból kiderült az is, hogy az internet használat tekintetében hozzuk az átlagot, a felhasználók 90 százaléka legalább egyszer internetezett más az okostelefonján. Ugyanakkor 47 százalékuk még soha nem töltött le applikációkat a készülékére, további 10 százalékkal is csak egy alkalommal fordult eddig elő. Mindössze a felnőttek 7 százalékáról mondható el, hogy rendszeresen szokott applikációk letölteni; ez pedig kevesebb mint 200 ezer főt jelent. Az applikációkat soha le nem töltő okostelefonosok 44 százaléka teljesen feleslegesnek tartja ezeket, egyáltalán nem érdeklődik azok iránt, 25 százaléka pedig azzal indokolta elzárkózását, hogy nem tudja pontosan, hogyan kellene letölteni.

Az okostelefonos alkalmazások elterjedtsége tehát nem tekinthető túlzottan magasnak, a legnépszerűbb applikáció típusokat legalább egyszer, az okostelefon használók csak szűk negyede, ötöde próbálta már ki. A felmérés szerint a közösségi média applikációk (23%), a játékok (21%), a térképek, navigációs programok (20%), az időjárás-jelentések (19%) és az internetböngészők (18%) a leginkább keresett alkalmazások az okostelefon használó felnőttek körében. Ez nagyjából megegyezik azokkal a trendekkel, amely világszerte jellemző.

A megkérdezett okostelefon felhasználók mindenekelőtt az ingyenesen elérhető applikációkat keresik, hiszen mindössze 12 százalékukról mondható el, hogy fizetett már azért. Az eredmények azt mutatják, hogy nagyjából 300 ezer felnőtt töltött már le okostelefonjára fizetős applikációt és ezen alkalmakkor átlagosan 1000 forint körüli összeget fizetett ki ezekért. Ez az átlagos költség részben magyarázza a fizetős applikációk alacsony elterjedtségét is, hiszen a vizsgálat során az is kiderült, hogy legfeljebb 325 Ft és 570 Ft között határozható meg a fizetős applikációk ára: e szint alatt a letöltési kedvet a rossz minőséggel kapcsolatos félelmek csökkentik, e szint fölött viszont – a válaszadók szerint – az alkalmazások már túl drágák, egészen biztosan nem éri meg az árukat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!