Kevés és drága az új laptop, inkább felújíttatunk

Kevés és drága az új laptop, inkább felújíttatunk
Az autóiparból kiinduló chiphiány begyűrűzött a számítástechnikai eszközök területére, így egyre hosszabb várakozási időt követően, és egyre drágábban tudnunk új laptopokhoz jutni. Ennek köszönhetően nőtt az érdeklődés a szervizek és a felújítás iránt, ami nem csupán pénztárcakímélő, hanem sokkal fenntarthatóbb megoldás is. A Laptophardware.hu több mint 3000 laptop javításához ad el alkatrészeket havonta, így évente 40.000 gépet mentenek meg attól, hogy a kukában végezze. A PC-k jövőjéről, a laptopok árának változásáról és a webkamerák iránti kereslet növekedéséről mesélt Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív igazgatója.

Úgy vettük a webkamerákat, mint a cukrot

A pandémia beköszönte előtt egyáltalán nem volt jellemző, hogy látványosabb mennyiségben keresték volna a vásárlók a webkamerákat, azonban ez két évvel ezelőtt gyökeresen megváltozott. „Amint betört az életünkbe a koronavírus-járvány és hirtelen átálltunk a home office munkavégzésre és a távoktatásra, hirtelen mindenkinek szüksége lett webkamerára. Így történt, hogy az elmúlt két évben tízszer annyit értékesítettünk belőlük, mint előtte egy évtized alatt" – mondta el Krajnyák Tamás. Az egyre növekvő számú online meetingek és az online órák mellett a videós tartalmak és a streaming közvetítések előretörése és közre játszhat abban, hogy ilyen mértékben nőtt a kereslet a korábban mellőzött kiegészítők iránt.

50-70%-kal nőtt az új laptopok ára

A chiphiány miatt nehézségekbe ütköznek a gyártók, így egyre tovább kell várnunk egy-egy új gépre, arról nem is beszélve, hogy elképesztő mértékben nőtt az áruk. „A járvány előtt bruttó 150.000 Ft-ért komoly üzleti laptopot lehetett kapni három év garanciával, belépő szintű gépet pedig 100.000 Ft-ért. Előbbihez 220-250.000 Ft alatt már nem lehet hozzájutni, utóbbiért pedig kénytelenek vagyunk minimum 150-170.000 Ft-ot fizetni" – hívta fel a figyelmet a szakember. Válság idején mindig érezhető, hogy az emberek többet költenek felújításra, hiszen ez egy jó alternatíva lehet az egyre drágábbá váló, újonnan vásárolható gépekkel szemben. Krajnyák Tamás szerint azonban ez mindig egy kezdeti reakció a vásárlók részéről, amint hozzászoknak ahhoz, hogy egy termék drágává vált, hajlandóak a magasabb árat kifizetni.

Borsos árat kell fizetni a billentyűzetért

A laptopok billentyűzetét sok esetben nem lehet szétszedni, ugyanis a gyártó egybe integrálja a felső burkolattal. Így alkatrészként is egyre nehezebb beszerezni őket, emiatt, ha a laptopunk ezen részét szeretnénk javíttatni, kénytelenek leszünk magas árat fizetni.

Még nem áldozott le az asztali számítógépeknek

„Sokszor, sokan temetik a PC-ket, pedig fej-fej mellett halad a felújított laptop-, illetve a PC piac" – hangsúlyozta a Laptophardware.hu operatív igazgatója. Érdekes adat, hogy a pandémia előtt az asztali számítógépek voltak túlsúlyban, azonban az elmúlt két évben ez megfordult a laptopok javára. Azonban továbbra sem érdemes temetni a PC-ket, továbbra is sokan használják őket, ugyanis gyakran sokkal kényelmesebb egy nagyobb vagy adott esetben több monitorral a munka. „A felújítás során egyszerűbb a helyzet a PC-k esetében, hiszen nagyobb készülékekről van szó, több a hely bennük. Egy asztali számítógépben minimum négy memória hely szokott lenni, a bővíthetősége így sokkal nagyobb, ugyanez elmondható a háttértárról is, továbbá processzort és videókártyát is egyszerűbb bővíteni vagy cserélni, sőt, ugyanez igaz az alaplapra is" – tette hozzá a szakértő.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: laptop, PC