Két új laptopot is piacra dobott az Apple!

Két új laptopot is piacra dobott az Apple!
A notch eddig csak az iPadeknél és iPhone-oknál volt jellemző – most már viszont a legújabb MacBooknál is látni lehet ilyesmit.

Két új laptop is előkerült Tim Cook Apple-vezérigazgató képzeletbeli kalapjából az amerikai cég hétfői sajtóeseményén. Mindkét modell a Pro kategóriát igyekszik bővíteni, annak megfelelő felszereltséggel és egy szokatlan megoldással: a 14 colos modell felső részén is megtalálható az iPhone-oknál ismert notch (szenzorsziget), mely ez esetben is a kamerarendszernek ad otthont - írja a hvg.hu.

A szenzor 1080p-s felbontású, szélesebb rekesznyílással és nagyobb képérzékelővel rendelkezik. Ezek a jellemzők a cég szerint még rossz fényviszonyok mellett is jobb képeket eredményeznek, melynek elsősorban a videós beszélgetéseknél lehet majd haszna. A technikát intelligens HDR és automatikus fehéregyensúly is segíti.

Mindkét eszköz vékonyabb kávákkal érkezik, a kijelző pedig 120 Hz-es és ProMotion MiniLED típusú, amit az Apple Liquid Retina Pro XDR-nek is nevez. A felbontás a kisebbiknél 3024 x 1964 pixel, a nagyobb, 16 colos 3456 x 2234-en dolgozik. Érdekesség, hogy az új MacBookok egyike sem kapta meg a cég hosszú ideje alkalmazott Touch Bar nevű okosságát – helyette fizikai billentyűk kerültek mindenhova, de jobb kialakítással és megvilágítással.

A gépek belsejében kiszereléstől függően az Apple új M1 Pro vagy M1 Max lapkája dolgozhat; egyik 8, illetve 10, a másik kizárólag 10 processzormagot kínál. A készülékek alapból 16 GB RAM-mal vannak felszerelve, de az M1 Pro esetén ez 32, az M1 Maxnál pedig 64 GB-ra is bővíthető. A tárhely 512 GB, illetve 1 TB lehet, de mindkettő növelhető, akár 8 terráig is.

Az eszköz oldalain összesen három, negyedik generációs Thunderbolt-csatlakozót helyezett el a cég, ezenkívül egy HDMI-portot, egy SD-kártya-olvasót, jack-csatlakozót, valamint a MagSafe töltőnek való kialakítást. A 14 colos modell esetén 17 órányi folyamatos videózást, illetve 11 órányi böngészést ígérnek. Ezek az értékek a 16-osnál 21, illetve 14 órára tehetők az Apple szerint. Az új eszközök értelemszerűen gyorsabbak, mint az elődök, de az utóbbihoz szükséges erőt nem igazán a laptop, hanem a benne lévő chip biztosítja.

Az új masinákat kétféle színben, sima szürkében és űrszürkében lehet majd kapni. A kisebbet 1999 és 2499 dolláros indulóárakon lehet hazavinni, attól függően, hogy a 8 vagy 10 magos M1 Próval kéri a vásárló. Ez magyar pénzben nézve 622 és 778 ezer forintot jelent. A 16 colos kiadásnál 2499, 2699 (kb. 840 ezer forint) és 3499 (1,08 millió forint) dolláros árcímkék vannak, amely értékeket szintén az eszközben lévő processzor típusa alakítja. Az újdonságok a következő héttől lesznek kaphatók.

A hétfői eseményen elhangzott az is, hogy a legfrissebb macOS Monterey-t október 25-től lehet letölteni, ingyen.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Apple, laptop