Két óra alatt kimutatható a vírus ezzel a megbízható PCR teszttel

Két óra alatt kimutatható a vírus ezzel a megbízható PCR teszttel
A gyorsaság nagy segítség lehet a gyógyításban és a konaktkutatásnál is – mondta a Semmelweis Egyetem rektora.

Teljesen megbízhatónak bizonyult az újfajta PCR-teszt, amely gyorsabban és egyszerűbben mutatja ki a koronavírust – közölte az eljárás elővizsgálatában Magyarországról részt vevő Semmelweis Egyetem (SE) rektora csütörtökön az M1-en. Merkely Béla elmondta, hogy az új diagnosztikus eljárás az eddigi PCR-tesztekkel ellentétben egy lépésben méri az örökítőanyagot, és két óra alatt eredményt hoz, így a gyógyításban és a kontaktkeresésben is nagy segítséget nyújthat, a laborok kapacitását megduplázhatja, akár megháromszorozhatja.

A rektor hangsúlyozta, hogy a teszt azonnal a mindennapok részévé válhat, mivel a fejlesztő cég már rendelkezik terjesztési engedéllyel, a Semmelweis Egyetem pedig készen áll arra, hogy egy-két héten belül ezeket az új PCR-teszteket is használja. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy folyamatban van egy működési engedélyezési eljárás, amivel jelentősen növelni fogják a PCR-tesztek mennyiségét. Merkely Béla azzal kapcsolatban, hogy a Richter Gedeon Nyrt. bejelentette, sikeresen szintetizálta a koronavírus kezelésére szolgáló hatóanyagot, a remdesivirt, a rektor azt mondta, hogy ez az első komoly előrelépés a gyógyszerpiacon a koronavírus gyógyítására.

Merkely szerint a remdesivir jelenleg a leghatékonyabb kezelést biztosítja a középsúlyos esetekben; a kezelés kórházban történik, általában öt napon keresztül, hat ampulla beadásával.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!