Két ezüstérmet szerzett a magyar csapat a harmadik Európai Lány Informatikai Diákolimpián

Két ezüstérmet szerzett a magyar csapat a harmadik Európai Lány Informatikai Diákolimpián
A svédországi Lundban pénteken ért véget a 2023-as Európai Lány Informatikai Diákolimpia: az EGOI, amelyről a magyar csapat két ezüstéremmel tért haza. A harmadik alkalommal megrendezett diákolimpia célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a női tehetségekre, hiszen mind világszerte, mind itthon a szükségesnél kevesebb nő dolgozik informatikusként, a versenyzők sikereit látva pedig több lány kaphat kedvet ehhez a pályához.

2023. július 15-21 között a svédországi Lundban megrendezett EGOI-n (European Girls’ Olympiad in Informatics) a világ 52 országából érkeztek diákolimpikonok. Az EGOI-n a többi informatikai diákolimpiához - így például a CEOI-hoz, IOI-hoz - hasonlóan versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek. A feladatok a lányok versenyén sem könnyebbek.

A 2023-as EGOI-n a négyfős magyar delegációból ketten, Fülöp Csilla, a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium diákja és Keresztély Zsófia, a budapesti Szent István Gimnázium diákja is ezüstérmet szereztek.

Az EGOI 185 versenyzője közül Nagy Korina, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium diákja és Nagy Boglárka, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja a 115. és 131. helyen végeztek. A helyezettek teljes rangsorát ezen az oldalon lehet megtekinteni.

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén arra bátorítsák a fiatal lányokat, hogy foglalkozzanak programozással. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt - tévesen - férfias szakmának.

A diákolimpikonok a Boston Consulting Group és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében zajló foglalkozásokon készültek fel a versenyre. Erdősné dr. Németh Ágnes csapatvezető (a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke) és Szabó Zsanett csapatvezető-helyettes vezetésével vettek részt az EGOI-n.

“Fontos és motiváló eseményen vettünk részt, ahol mind a lányok, mind a csapatvezetők értékes gondolatokat cseréltek, érdekes beszélgetéseken vettek részt, megismerték más országok hasonló problémáit és a különböző megoldásokat. További együttműködések kezdete lesz az idei verseny is.Az Európai Lány Informatikai Diákolimpián való részvétel nemcsak a verseny miatt fontos, hanem motivációt ad a következő év kemény munkájához és értékes kapcsolatok építésére ad lehetőséget” - kommentálta az idei eredményeket Erdősné dr. Németh Ágnes.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!