Kapkodni fogják a vásárlók az 5G-s telefonokat

Kapkodni fogják a vásárlók az 5G-s telefonokat
A Gartner piacelemző cég szerint a mobilpiac 2020-as visszaesése teljes mértékben eltűnhet, 11,5 százalékkal nőhetnek az eladások.

A 2020-as év a gazdaság számos területén éreztette negatív hatását, és ez alól a mobilpiac sem volt kivétel. Az iparág a koronavírus-járvány miatt 10,5 százalékos csökkenést ért el: a pandémia először a kínálatot, majd a fogyasztói keresletet is megtizedelte - írja a hvg.hu. A nagy kérdés éppen ezért az, mi tartogat majd a gyártók számára 2021?

A választ a Gartner elemzőcég igyekszik megadni egy prognózissal. A szakemberek számításai szerint jó esztendő áll a mobilgyártók előtt, úgy vélik ugyanis, hogy az eladások a 2020 előtti szintre állnak vissza. A Gartner szerint 2021-ben mintegy 1,5 milliárd készüléket adnak majd el, ami 11,5 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. Ennek előjelei már 2020 végén is megmutatkoztak: az iPhone 12-esek a bemutató óta nagyon szépen fogynak – kivéve az iPhone 12 minit.

Az elemzők szerint 2020-ban az 5G-s készülékek húzhatták volna magukkal az eladásokat, ám a pandémia keresztülhúzta a gyártók számításait. Az idei évben azonban nagyon felpöröghetnek az 5G-s telefonok eladásai, főleg úgy, hogy már a legolcsóbb kategóriában is elérhető lett az újfajta mobilkommunikáció.

A szakemberek úgy számolnak: 2021-ben mintegy 539 millió ilyen telefont adnak majd el a gyártók, ami a tejes piac 35 százalékát teszi majd ki.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: 5G, mobil, Gartner