Kapcsoló egy fenntarthatóbb jövőhöz

Kapcsoló egy fenntarthatóbb jövőhöz
A környezetszennyezés megfékezéséhez elengedhetetlen, hogy a technológia minden területén folyamatosan fenntarthatóbb megoldásokat vezessünk be, amikor erre lehetőség nyílik. Különösen igaz ez a magas felmelegedési potenciállal bíró fluoridtartalmú gázokra, melyek legalább olyan mértékű láthatatlan veszélyt jelentenek az emberiségre nézve, mint az ókorban az ólomedények, amelyek virágzó kultúra vesztét okozták. Ilyen a környezetre súlyosan káros, üvegházhatású gáz, a kén-hexafluorid (mindennapi néven SF6) is, amit önkéntelenül a mindennapokban észrevétlenül juttatunk a légkörbe. Az Eaton nemzetközi energetikai műszaki vállalatcsoport élen jár a környezetbarát, globális felmelegedést lassító technológiák innovációjában, most olyan technológiát dolgoztak ki, amely képes kiszorítani a piacról az SF6 használatát.

A szén-dioxidnál 23500-szor magasabb globális felmelegedési potenciállal rendelkező SF6 gáz használatát számos termék gyártása során használták korábban, azonban az elmúlt években a legtöbb termék esetében betiltották annak alkalmazását. A tilalom alól azonban kivételt képeznek a kapcsolóberendezések (a villamos berendezések hálózathoz való csatlakoztatására és leválasztására használt kapcsolók), melyek esetében a mai napig használják az SF6-ot elektromos szigetelőanyagként. A kapcsolóberendezések piaca együtt növekszik az ingatlanszektor növekedésével: az épületekbe, a különböző energiatermelő erőművekbe és a közműhálózatokba beépített középfeszültségű kapcsolóberendezések túlnyomó többsége továbbra is SF6 gázt tartalmaz. Ez a környezetszennyező gáz azonban 3200 év, azaz a szén-dioxidnál százszor hosszabb idő alatt képes csak lebomlani. „Az Eaton-nél abban hiszünk, hogy meghatározó piaci szereplőként hatalmas felelőségünk van abban, hogy működésünk minden területén a fenntarthatóságra törekedjünk"- nyilatkozta Szontág Balázs, az Eaton marketing menedzsere. A vállalat által kifejlesztett kapcsolóberendezések éppen ezért SF6 gáz helyett szilárd szigetelésűek, valamint vákuumkapcsolást alkalmaznak, így a megszakítók teljesen karbantartás-mentesek, és használatuk során - ellentétben az SF6 szigetelésű megszakítókkal - nem képződnek mérgező melléktermékek sem.

„Úgy gondolom, hogy csak idő kérdése, hogy az SF6 gáz alkalmazását a középfeszültségű kapcsolóberendezésekben teljes mértékben betiltsák. Természetesen minden hasonló korlátozásnak célszerűen valamilyen fokozatosságot kell követnie, hiszen fel kell készíteni az ipart a megfelelő alternatívák kidolgozására. Gondoljunk csak az egyszer használatos műanyag szívószálakra és evőeszközökre. A szívószálak esetében van gazdaságilag is elfogadható alternatíva. A jó hír az, hogy az SF6 szigetelésű középfeszültségű kapcsolóberendezések esetében is létezik évek óta alternatíva. Mi az Eaton-nél a szabályozás előtt járunk, tudjuk, hogy ezzel és az ehhez hasonló innovációkkal védjük a környezetet." – tette hozzá Szontág Balázs.

Az éghajlatváltozás elleni hatékony fellépés azt jelenti, minden lehetőséget meg kell ragadni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Az Eaton 2020-ra több mint 60 országban összesen egymillió SF6-mentes kapcsolóberendezést telepített annak érdekében, hogy közelebb legyen céljához, a teljes mértékig kibocsátásmentes energiaellátáshoz.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!