KYC: ügyfélazonosítás mesterfokon. Hogyan előzik meg a szolgáltatók, hogy bűnözők használják a kriptovalutákat?

KYC: ügyfélazonosítás mesterfokon. Hogyan előzik meg a szolgáltatók, hogy bűnözők használják a kriptovalutákat?
A pénzügyi világ állandó változásai és innovációi az ügyfelek védelme és a visszaélések kiszűrése terén is egyre újabb megoldásokat igényelnek. Ahogy más pénzügyi intézmények és szolgáltatók, a kriptotőzsdék is kötelesek betartani az úgynevezett Know Your Customer (KYC) protokollt, vagyis az ügyfélazonosításra vonatkozó szigorú szabályokat. De melyek is ezek pontosan, és hogyan épül fel az eljárás a világ vezető szolgáltatójánál? A Binance közleményben foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

A KYC olyan általános szabályozási követelmény, amelyet valamennyi pénzügyi szolgáltatónak kötelessége teljesíteni. A lényegét tekintve egy többlépcsős ellenőrzési eljárás, amelynek az a célja, hogy a cégek minél inkább megnehezítsék azok dolgát, akik illegális tevékenységekből származó pénzt próbálnak tisztára mosni.

Mire jó a szigorú KYC?

A művelet során a szolgáltatók összegyűjtik és megvizsgálják az ügyfelek valamennyi azonosító adatát és elérhetőségét. Ezt az eljárást nemzetközi szabályozás írja elő, és minden pénzügyi intézménynek alkalmaznia kell, beleértve a bankokat és a kriptotőzsdéket is. A KYC segít azonosítani a valódi ügyfeleket, megelőzni a pénzmosást, a terrorizmus finanszírozását és más tiltott tevékenységeket, valamint biztosítani az átláthatóságot és a felelős üzleti gyakorlatokat.

Mivel kötelező, a KYC kifejezés jól ismert kripto-iparaágban. A Binance a legszigorúbb KYC-folyamatok alkalmazói közé tartozik. Külön csapat, a Binance Compliance Team dolgozik azon, hogy a legújabb technológiákat használják fel a folyamat során. Közben ugyanakkor hangsúlyt helyeznek arra is, hogy minimalizálják a felhasználók számára a bürokráciát és az indokolatlan kényelmetlenségeket.

A személyazonosság ellenőrzése szükséges lépés mindazok számára, akik tranzakciókat bonyolítanának le a Binance-en. Az igazolatlan fiókkal rendelkezők csak alapszintű hozzáférést kapnak az oldalhoz: felfedezhetik kínálatukat, igényelhetnek NFT-ket, rajongói tokeneket és ajándékkártyákat, de semmilyen körülmények között nem léphetnek kapcsolatba a Binance kereskedési termékeivel.

Többlépcsős biztonság a Binance-nél: középszint, haladó és profi

  • A Binance KYC-folyamata három szintű: középszint, haladó és profi. A konkrét követelmények attól függően változhatnak, hogy a felhasználó hol él, de a legtöbb országban az alapvető lépések a következők:
  • A személyes adatait az ügyfélnek kell összegyűjtenie és igazolnia, például érvényes személyazonosító dokumentummal.
  • Valós idejű, online ellenőrzés, amely összehasonlítja a felhasználó arcát az általa korábban megadott állami dokumentummal.
  • A felhasználó személyazonosságának ellenőrzése a „World Check Risk Intelligence” rendszerben a nagy kockázatú, szankciókkal sújtott és politikailag veszélyeztetett személyek legnagyobb adatbázisa alapján.
  • Azoknak a felhasználóknak, akik olyan joghatóságú területen laknak, ahol kötelező lakcímigazolási követelményeket írnak elő, ezen felül érvényes lakcímadatokat is meg kell adniuk. Az ilyen országokon kívül élőknek csak akkor kell lakcímet igazolniuk, ha a napi fiat kifizetési limitjüket a szokásos 50 ezerről 2 millió dollárra szeretnék növelni.

Jól látható, hogy minden szintnek saját követelményei vannak, amelyek magukban foglalják az ügyfelek személyes adatainak, fizikai megjelenésének ellenőrzését, valamint a politikailag veszélyeztetett személyek és más adatbázisok alapján történő szűrést. Ez a folyamat segít megbizonyosodni arról, hogy a kriptopénzek tranzakciói teljesen tiszták és törvényesek legyenek.

„A Binance az ügyfelek védelme terén vezető szerepet játszik a kriptovaluták világában. A KYC-folyamatok, a szigorú ellenőrzések és az alkalmazott innovatív technológiák mind a biztonság iránti következetes elkötelezettségünket mutatják. Kiemelt célunk az ügyfelek számára biztonságos és megbízható platformot biztosítani: olyan felületet, amely mindenhol összhangban van a helyi és a nemzetközi követelményekkel” – mondta Balogh Dávid, a Binance community & marketing managere.

Mint felhívta rá a figyelmet, a Binance elkötelezett az ügyfelek és a kripto-ökoszisztéma védelme mellett. A KYC-folyamatok szigorú betartásán túl folyamatosan monitorozzák az új technológiákat és a legjobb gyakorlatokat, hogy maximalizálják az ügyfelek biztonságát és kényelmét.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!