KRESZ módosítással szabályozzák az e-rollerek használatát

KRESZ módosítással szabályozzák az e-rollerek használatát
A kisteljesítményű motoros rollerekre a kerékpárosok szabályi vonatkoznának a jövőben, de bizonyos eltérésekkel.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt egyre népszerűbb lett az elektromos rollerek használata. A fővárosban akkor igény van rájuk, hogy már a harmadik rollermegosztó kezdi meg működését. Ennek megfelelőn éppen itt az ideje az e-rollerekre vonatkozó KRESZ szabályok bevezetésének – írja a hvg.hu a Telex cikke alapján.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint a módosítási csomag már a minisztériumközi egyeztetés fázisában van.

A szabályozásra azért is szükséges, mert az e-rollerek közlekedési alkalmazását eddig semmilyen törvényi rendelet nem korlátozta. Pintér Sándor belügyminiszter 2019-ben azt közölte, hogy az elektromos rollerek segédmotoros kerékpárnak felelnek meg. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a rolleresek nem közlekedhetnek a bicikliutakon, vezetésük jogosítványhoz kötött, bukósisak használata pedig kötelező.

Kunhalmi Zoltán, a javaslat kidolgozásában résztvevő közlekedési szakértő A Telexnek magyarázta el az e-roller típusainak új definícióját. Ahogy mondja, a módosításban három meghatározása van a motoros rollernek:

 

1. motoros roller az, ami legalább kétkerekű, egy tengelyen kormányzott, a rajta utazó egy személyt szállítani képes, legfeljebb 4kW teljesítménnyel meghajtott motoros jármű

2. kis teljesítményű motoros rollernek számít az a motoros roller, melyet legfeljebb 350 W teljesítményű motor hajt, és sík úton önerőből 25 km/óránál nagyobb sebességgel nem képes haladni

3. minden nem kis teljesítményű motoros roller nagy teljesítményű motoros rollernek számít.

 

A fenti definíciók értelmében a kis teljesítményű motoros rollerekre bizonyos eltérésekkel a kerékpáros KRESZ szabályai vonatkoznának. Nem lehet például utast szállítani a rolleren, a maximális megengedett sebesség pedig 25 km/óra lenne.

A nagy teljesítményű rollerekre a segédmotorokra vonatkozó szabályok lesznek érvényesek. Bár ezeket csak 16 éves kor felett lehet majd használni, utast pedig ezeken sem lehet szállítani.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!