Június második felétől már teljeskörűen elérhetik a gazdálkodók az elektronikus gazdálkodási naplót

Június második felétől már teljeskörűen elérhetik a gazdálkodók az elektronikus gazdálkodási naplót
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elektronikus felületén az egységes kérelem június 9-i beadási határidejét követően, a hónap második felében élesedik az elektronikus gazdálkodási napló (eGN), amelynek az új támogatási rendszerben részvevő mezőgazdasági gazdálkodóknak kötelező vezetnie – mondta Várszegi Gábor, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának igazgatója szerdán az Agroinform.hu-nak az új eGN részleteit bemutató, közel 1500 résztvevővel lezajlott online konferenciáján.

A rendezvény bevezetőjeként elhangzó köszöntőjében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke kiemelte: „A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a megfelelő alkalmazkodásnak mind a változó környezethez, mind az uniós követelményekhez. Ebben a folyamatban kiemelt értéke van az adatnak, amely önmagában is érték, de igazi értékké csak rendszerezve és hasznosítva válik. Fontos, hogy az elektronikus gazdálkodási napló most bevezetendő rendszeréből mind a döntéshozó, mind a gazdálkodók (a tőlük származó adatok feldolgozott formában való visszaáramoltatása révén) profitálni tudjanak.”

Várszegi Gábor elmondta, hogy az elektronikus gazdálkodási napló bevezetése uniós előírás alapján történik, célja a Közös Agrárpolitika, a kapcsolódó hazai és EU-s szakpolitikák, programok céljainak értékelése, valamint új támogatási irányok alátámasztása. Az innen kinyert, feldolgozott és elemzett adatok a hatósági beavatkozások hatékonyságát is jelentősen növelhetik. A gazdálkodók számára pedig fontos előnye, hogy lehetőséget biztosít számukra az általuk végzett növénytermesztési események és állattenyésztési tevékenységek folyamatos nyomon követésére.

Az eGN bevezetése a gyakorlatban nem ró jelentős többlet adminisztrációs terhet a gazdálkodókra, a növénytermesztés oldalán például az eddigi adatszolgáltatási kötelezettséget egységesíti. Így a gyakorlatban kiváltja a különféle formában és határidővel előírt adatszolgáltatási kötelezettségeket: a gazdálkodási naplót, a nitrátadatlapot, illetve a külön vezetett permetezési naplót is.

Mint ismeretes, az eGN kialakításának első lépéseként a rovarölő szeres kezelés kezelések 24 órán belüli rögzítése a 10 hektár feletti összterületen gazdálkodók számára már január elseje óta kötelező. A 2023-as év további gazdálkodási adatainak betáplálására a teljes eGN június második felében várható élesedését követően 2024. január 31-ig van lehetősége a gazdálkodóknak. Várszegi Gábor ugyanakkor felhívta a figyelmet a folyamatos rögzítés fontosságára, egyrészt az adatok pontosságának biztosítása érdekében, másrészt az adminisztrációban résztvevő szereplők januári túlterhelésének megelőzése érdekében.

Az eGN digitális formában történő vezetését biztosító ingyenes felület a NÉBIH oldalán keresztül érhető majd el június második felétől, ügyfélkapus bejelentkezéssel.

Az Agroinform.hu webináriumán gyakorlatban is bemutatták a gazdálkodási napló vezetését, a gazdálkodásra vonatkozó adatok és a növényvédő szeres kezelések rögzítését. Az esemény valamennyi előadása rövidesen visszanézhető az Agroinform.hu portálon.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!