Jön az újfajta wifi, szédítő sebességgel

Jön az újfajta wifi, szédítő sebességgel
Két éve még a wifi 6 is jelentős újításnak számított, de a fejlesztés nem állt le, és a küszöbön álló új technológia még gyorsabb internetezést tesz majd lehetővé. A növekvő adatátviteli sebesség itt már csaknem rohamtempójú.

Kell még néhány év, mire a mindennapokban is megjelennek a wifi következő szabványát, a wifi 7-et támogató eszközök. A várakozás azonban már most kifizetődőnek tűnik, a technika ugyanis jelentős sebességnövekedést hozhat – és nem csupán a vállalati szektorban - írja a hvg.hu.

A kicsit sem túlzó bekezdés apropója a MediaTek egyik minap bonyolított (élő) tesztje, melynek eredményéről a Digital Trends adott hírt. A bemutató során a lapkagyártó Filogic nevű technológiáját vizsgáztatta ügyfelei és partnerei előtt. Az itt elért eredményekből vonták le azt a következtetést a szakértők, hogy a wifi 7 – teljes nevén az IEEE 802.11be – a jelenlegi legfejlettebb wifi 6-nál is minimum 2,4-szeres sebességnövekedést hozhat.

Az eszközminősítéssel foglalkozó iparági szövetség, a Wi-Fi Alliance szerint az új szabványnak legalább 30 gigabit/másodperces (Gbps) sebességet illő majd biztosítani, de ez – látva a MediaTek mostani fejlesztését – akár túl is szárnyalható. Így pedig a 40 Gbps sebesség sem tűnik elérhetetlennek. Összehasonlításul: a wifi 6 maximum 9,6 Gbps sebességet képes produkálni az ArsTechnica szerint. Elődje, a wifi 5 ennél is kisebb teljesítményű.

A félvezetőgyártó a bemutató eredményei mellett azt is hangsúlyozta, hogy a wifi 7-re támaszkodó eszközök – melyek első példányainak érkezését 2023-ra datálja a cég – ugyanannyi antennamennyiséggel rendelkeznek, és a korábbi szabványokkal is kompatibilisek. Ebből pedig a 2,4 GHz-es frekvenciatartományon belül üzemelő berendezések sem maradhatnak majd ki.

Az infrastruktúrában nagy lehetőséget látó MediaTek az sem tartja kizártnak, hogy a wifi 7 lesz az első olyan (wifi-)szabvány, ami valóban képes lehet kiváltani a vezetékes kapcsolatot. Nagy tételben erre ugyanakkor még nem érdemes fogadni, pláne, hogy a gyártó a hálózat általi késleltetésről még egy szót sem mondott.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: wifi