Jay-Z elindította az első NFT-pert

Jay-Z elindította az első NFT-pert
Ki adhatja el az albumot, milyen részekre lehet egyáltalán feldarabolni egy kreatív művet, és tulajdonképpen mit jelent egy NFT. Nem lennénk a bírók helyében.

Nem is kellett sokat várni arra, hogy az első NFT perre sor kerüljön, Jay-Z, a Roc-A-Fella Records alapítója és zenész beperelte egykori alkotótársát Damon Dasht, mert NFT-ként eladta Jay-Z 1996-os Reasonable Doubt című bemutatkozó albumát – írja a The Verge.

A vád szerint Dash a SuperFarm című NFT-platformmal lépett partnerségre, hogy befektetési célú digitális műkincsként eladják az albumot. Az ilyen tulajdonotól teljesen függetlenül az album számait bárki streamelheti, akinek megvan CD-n, annak sem kell beszolgáltatnia, de a tulajdonjoggal nem rendelkezik egyikük sem.

Az NFT annyiban különleges, hogy az album által generált bevételekre is jogot formálhat a tuljadonosa. A Damon Dashnek járó összegek az NFT tulajdonosának számlájára érkeznek meg a jövőben a SuperFarm közleménye alapján.

A Roc-A-Fella ügyvédei szerint a fentivel annyi a gond, hogy az eladandó jog nincs Damon Dash birtokában, így el sem adhatta azt. Dash kisebbségi tulajdonos a kiadóban, de nincs joga eladni a kiadó különböző tulajdonait sem NFT-ként sem máshogy. Ezért a RAF kéri vissza az NFT-t és azt is elvárja, hogy Dash jóvátételt is fizessen.

Az ügy viszonylag egyszerű, mert az NFT még nem talált tulajdonosra. Sokkal bonyolultabb lenne, ha a blockchain természetével szembemenve kellene visszaszerezni valamilyen módon a tokent.

Dash szerint ő csupán a saját részesedését próbálja eladni az albumban, nem a teljes albumot. Ez persze azt a kérdést veti fel, hogy meddig lehet egy tulajdonjogot darabolni és továbbértékesíteni. Erről azonban majd a bíróság fog dönteni.

(finetechradar.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: NFT, kriptopénz, Jay-Z