Izzadtságból áram? Lehetséges!

Izzadtságból áram? Lehetséges!
A Kaliforniai Egyetem mérnökei az ujjbegynél keletkező izzadság segítségével termelnének elektromos áramot.

Bár ma már többféle úgynevezett viselhető eszköz is található a piacon, ebben a termékkategóriában még mindig komoly potenciál lakozik - írja a hvg.hu. A fejlesztések egyetlen hátráltató tényezője, hogy a szerkezeteket valamilyen energiaforrásból kell működtetni, az akkumulátorok beépítése pedig nem mindig jelent megfelelő/elegendő megoldást. A Kaliforniai Egyetem mérnökei azonban kitaláltak egy lehetséges alternatívát.

Az Inceptive Mind beszámolója szerint a szakemberek egy olyan miniatűr, az ujjbegyre helyezhető eszközt fejlesztettek ki, ami kétféle módon képes elektromos áramot előállítani. Egyfelől azzal termeli az energiát, ha összenyomjuk, de ugyanerre képes az izzadság felhasználásával is. A kutatók szerint ugyanis az ujjbegyünk az egyik legtöbbet izzadó testrészünk, ami akkor is verejtékezik, ha semmilyen testmozgást nem végzünk.

A tesztek szerint a kütyü egy 10 órás alvás során 400 millijoule energiát termel, ami a szakemberek szerint elegendő egy egyszerű elektromos karóra – nem okosóra – 24 órás üzemeléséhez. Ha viszont valaki gépelés, vagy kattintgatás közben viseli, akkor egy óra leforgása alatt 30 millijoule energia termelődik.

A mérnökök jelenleg a szerkezet tökéletesítésén dolgoznak, és remélik, hogy a jövőben még hatékonyabbá tehetik majd.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: energia