Itt az Apple nagy bejelentése

Itt az Apple nagy bejelentése
Az Apple kedden este végre bemutatta az első olyan Mac-eket, amelyekbe az Intel processzora helyett már a saját fejlesztésű M1 került.

Az Apple még nyáron jelentette be, hogy Apple Silicon néven saját processzort készít a Mac számítógépekhez, azt is elárulta, hogy az első ilyen modell még idén piacra kerül. Azóta folyamatosan ment a találgatás, hogy vajon milyen készülékek kaphatják meg először a chipet - írja a hvg.hu.

Hallhattunk már arról, hogy az Apple visszahozza a 12 colos MacBookot, ahogy arról is, hogy három laptoppal – egy 13 colos MacBook Airrel, valamint egy 13 és egy 16 colos Próval – debütál majd az egység. A válaszra egészen mostanáig kellett várni: kedden este nemcsak az derült ki, mit is várhatnak majd a felhasználók az M1 névre keresztelt processzortól, hanem az is mely készülékek kapják meg azt először.

 

MacBook Air

Ahogy arra az előzetes pleykák alapján számítani lehetett, elsőként a 13 colos MacBook Air mutatkozott be az Apple saját processzorával. Bár konkrét benchmark-adatokat nem árult el a cupertinói cég, a vállalat szerint kilencszer gyorsabb lesz a készülék, mint a MacBook Air legutóbbi változata.

A gép lelkét természetesen a 8 magos M1 processzor jelenti, amihez konfigurációtól függően 7 és 8 magos GPU, valamint 256/512 GB tárhely tartozhat az alapmodellekben. Előbbi magyarországi ára 429 990, utóbbi 529 990 forint lett, ám ez az összeg magasabb is lehet, ha több memóriát és/vagy nagyobb tárhelyet kérünk bele. Az Apple szerint az új processzor energiahatékonyságának is köszönhetően akár 18 órán át is képes üzemelni a gép egyetlen feltöltéssel. További fontos részlet, hogy a processzor hőelvezetését ventilátor nélkül oldották meg, vagyis a hűtésnél semmilyen zajt nem hallhat majd a felhasználó.

 

MacBook Pro

Az Apple MacBook Air mellett egy szintén 13 colos MacBook Prót is előhúzott a kalapból, amelybe már szintén az M1 processzrot építették be. A cég szerint az eszköz 2,8x gyorsabb, mint a jelenleg kapható változat, a 8 magos GPU pedig 5x sebességnövekedést eredményez a grafikus feladatok elvégzésénél. Sőt, a vállalat szerint a kategóriájában legnépszerű windowsos laptophoz képest is 3x gyorsabb készüléket tettek le az asztalra.

Az Apple szerint az új processzornak köszönhetően jelentősen nőtt az üzemidő: 18 órán át bírja a készülék egy feltöltéssel, ha böngészésre használjuk, és 20 órán át, ha videót nézünk rajta.

Az új 13 colos MacBook Pro alapára idehaza 549 990 forint, ezért cserébe 8 GB RAM-ot és 256 GB tárhelyet kapunk, de ha valaki szeretné a legerősebb konfigurációt megrendelni – 16 GB RAM és 2 TB tárhely –, akkor már 949 990 foritnot kell kiszurkolnia a gépért. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Apple, laptop, macbook