Itt a jövő: netezéssel fűthetnek a dániai lakosok

Itt a jövő: netezéssel fűthetnek a dániai lakosok
Dánia harmadik legnagyobb városában egy egészen formabontó kísérletbe kezdtek, amely egyszerre teszi környezetbarátabbá a háztartások fűtését és a szerverparkok üzemeltetését.

A BBC videóriportja szerint a helyi adazközpontban működő szerverek által termelt hatalmas hőmennyiséget nem hagyják veszni a 200 ezer fős városban - írja a 24.hu.

Így ahelyett, hogy a környezetbe szivattyúznák, a szerverpark vízhűtését rákötötték a helyi távhőszolgáltató rendszerre.

Ennek köszönhetően a beérkező 27 Celsius-fokos vizet a szerverek által termelt hő felmelegíti, majd nagyjából 70 Celsius-fokosan megy vissza a rendszerbe. Odense város lakossága nagyjából 100 ezer háztartásban él, ennek 10 százalékát tudják jelenleg kifűteni az előállított melegvízzel – ami azt jelenti, hogy nagyjából 10 ezer háztartás élete egyszerűsödött le a technológia által. Egy helyi lakos a BBC-nek elmondta, a felhasználóknak nincs szüksége vízmelegítő bojlerekre, csupán egy órára, amely meghatározza, mennyit kell fizetniük a fűtésért.

Dánia mellett más skandináv országok, köztük Svédország és Finnország is kísérletezik ezzel a technológiával. Utóbbiban a Microsoft és a Fortum közösen tervezi a világ eddigi legnagyobb projektjét, amely a szerverparkok hűtését használná fel a lakossági fűtési rendszerben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: internet