Iszonyatosan belassult a számítógéped? Ez lehet az oka

Iszonyatosan belassult a számítógéped? Ez lehet az oka
A KryptoCibule nevű kártevő a trükkös fajtából való: ott, ahol munkához lát, a számítógép erőforrásait használva kezd kriptopénzt bányászni.

A KryptoCibule nevű kártevő a torrentfájlok révén kerülhet rá a PC-kre, amiket ezután kriptopénz bányászatára használhat - írja a hvg.hu. A vírus ezt úgy éri el, hogy a számítógép erőforrásait lassítja, illetve a fő feladatának tekintett pénzbányászatra állítja át azokat. A HackRead szerint a KryptoCibule főleg a Monero és Ethereum digitális pénzeket bányássza, melyhez a számítógép processzorát, illetve videokártyáját használja.

A vírus teljesen újnak nem mondható, a létezéséről ugyanis legalább két éve tudnak a szakemberek; az elmúlt időszakban viszont új funkciókat is megtanult, így ma már okosabb kártevőről van szó.

A KryptoCibule a torrentoldalakon megtalálható, de látszólag ártalmatlan fájlokban rejtőzködhet. Amikor viszont a felhasználó letölti ezeket, a vírusnak is utat nyit. A kártevő ráadásul nem csak bányászatra képes: adatokat, fájlokat lophat, illetve továbbíthat, így pedig a kriptopénzes tárcában lévő jelszavakat, bejelentkezési információkat is megszerezheti. Ezek birtokában a támadók még több (szenzitív) adathoz férhetnek hozzá a megfertőzött számítógépen.

A KryptoCibule ellen a szakértők szerint naprakész vírusvédelmi szoftverekkel lehet a leghatékonyabban védekezni. És persze az is fontos, hogy a felhasználó körültekintően internetezzen, és töltsön le fájlokat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!