Internetjövő: vezetéken és/vagy mobilon? VII. rész – Így látják az alternatívok

Internetjövő:  vezetéken és/vagy mobilon? VII. rész – Így látják az alternatívok
Az internetre már többféle technológiával is fel tudunk kapcsolódni, a világhálós elérés mehet vezetéken, vagy mobilon is. Cikksorozatunkban ezek jövőjét firtatjuk, hálózati infrastruktúra gyártók, távközlési szolgáltatók és üzleti felhasználók segítségével. Ezúttal két alternatív szolgáltatót kérdeztünk meg.

Alapvetően arra keressük a választ, hogy a vezetékes és a mobil technológia versenyez egymással, vagy inkább csak kiegészíti egymást? Hogyan illeszkedik az internetes alaptechnológiák sorába a wi-fi, és milyen jövő előtt áll? Hogyan kapcsolódhat mindezekhez a cloud-technológia?

A vezetékest felváltja a mobilnet?

Versenyről nincs szó a két technológia között; ezeket más-más területeken és céllal alkalmazzák – mondja Takács Krisztián, a Business Telecom Nyrt. (BTel) elnök-vezérigazgatója. Hozzáteszi: vezetékes internetkapcsolatra mindenhol szükség van, de komoly üzleti igény áll a mögött is, hogy az alkalmazottak az internetet az irodán kívül is használhassák. A mobilinternetezés tehát folyamatosan növekszik, de ugyanígy nőnek a minőségi és mennyiségi igények is az internethasználatban – ezeket pedig jelenleg a vezetékes technológia képes a legjobban kiszolgálni.

Úgy látja ugyanakkor, hogy a lakossági szegmensben a legnagyobb az esély arra, hogy – a telefonhoz hasonlóan – a mobilinternet hosszabb távon felváltsa a vezetékest. Ez azonban nagymértékben függ a szolgáltatók további mobilhálózat-fejlesztési beruházásaitól. Rövid- és középtávon nem számít arra, hogy a jelenlegi helyzet megváltozik; egy ötéves periódust tekintve viszont már elindulhat ez a folyamat.

Teraszról vagy a fürdőszobából is

A wi-fi szerinte a vezetékes és a mobilinternet-kapcsolat közötti teret tölti be. A vállalati előfizetőknél, ahol az alkalmazottak az asztali számítógép helyett laptopot használnak, szükség van erre a vezeték nélküli kapcsolatra is, amire viszont egy sor további készülék csatlakozhat, beleértve a dolgozók okostelefonjait, vagy a vendégek, ügyfelek eszközeit.

Az otthoni környezetben hasonló előnyökkel jár a wi-fi: a felhasználó internetezhet a teraszról vagy akár a fürdőszobából is, csökken a kábelrengeteg, miközben a család okos készülékei nem a mobilinternetes adatforgalmi kereteket terhelik. Szerinte a jövőben akár minden háztartás rendelkezhet saját, vezeték nélküli internetkapcsolattal, hiszen egyre több a netképes szórakoztatóelektronikai eszköz, és ez hamarosan így lehet a háztartási gépekkel is.

„Felhasználóként örülnénk annak is, ha minden intézmény, közlekedési eszköz, rendezvényhelyszín ingyenesen elérhető wi-fi kapcsolatot biztosítana a környezetében tartózkodóknak. Több országban vannak wi-fi hálózatokat kiépítő és üzemeltető cégek, amelyek étteremláncokkal, szórakozóhelyekkel, szupermarket-láncokkal partnerségben, helyben kínálnak fizetős internetkapcsolatot, akár egy órára is; de sok olyan helyszín van, amely egy gyors regisztrációhoz kötve bárkinek engedélyezi saját hálózatának ingyenes használatát. És mivel a wi-fi mögött állhat vezetékes és mobiltechnológia is, a jövője szerintem számtalan szolgáltatási lehetőség kombinációját jelenti majd” – emeli ki Takács Krisztián.

Az internet, mint közüzem

A felhőalapú szolgáltatásokat pedig, amelyek előnyeit magánemberként már egyre többen használják, - email, naptár, dokumentumok -, a cégek még csak most kezdik felfedezni. A felhő technológiával integrált távközlési és a üzleti informatikai szolgáltatások némi további költségmérséklés mellett komoly hatékonyságnövekedést jelent a vállalatok működésében. Nem véletlen, hogy a nagyvállalatok többsége már megalkotta saját felhő-politikáját; a következő lépés a középvállalatok tömeges belépése lesz erre a területre.

„Az internet-szolgáltatás ma gyakorlatilag a közüzemi szolgáltatásokkal egyenrangú szerepet tölt be mind a vállalatoknál, mind a háztartásokban. A mobilpiacon beruházásokat értelemszerűen csak a frekvenciával rendelkező szolgáltatók tudnak végezni, míg a vezetékes alapú technológiában a fejlesztés szélesebb kör számára lehetséges. De itt sem mindegy, hogy milyen területen – optikán, mikrohullámon vagy kábelen – történnek a fejlesztések. Attól függően, hogy adatforgalmi, vagy éppen hangszolgáltatási beruházást, üzemeltetést vizsgálunk, más-más költségeket kapunk; és az egész számítás alakulása erősen függ a beruházás célterületein elérhető ügyfélbázis méretétől. A jó hír viszont az, hogy a technológiák fejlődése, jövőbeli elérhetősége nem ettől függ, egy jó üzleti modellel bármelyik technológiára építve megtérülő szolgáltatást lehet nyújtani” – hangsúlyozza a BTel vezetője.

Verseny a lakossági és a kisvállalati szegmensben

Farmosi Attila, az ACE Telecom ügyvezetője szerint eddig a két technológia inkább kiegészítette egymást. A  4G/LTE megjelenése ugyanakkor olyan sávszélesség növekedéssel jár, ami változtathat ezen, igaz nem a teljes piacon, inkább csak abban a szegmensben, ahol elfogadható az alacsonyabb sávszélesség garancia és rendelkezésre állás.

Éppen ezért verseny szerinte kizárólag a lakossági és kisvállalati internethasználat területén alakulhat ki. Noha most már a mobilinternet is képes nagy sávszélességet biztosítani, a rendelkezésre állása és a sávszélessége változatlanul nagyban függ a rádiós körülményektől (lefedettségtől, az adott cellában aktív felhasználók számától) – emeli ki az ügyvezető. Így az ADSL típusú internet hozzáféréseknek ugyan már alternatívája lehet, de az LTE-képes készülékek száma egyelőre alacsony.

Internet a vállalatoknál, hátrány a wi-fi terén

A közép- és nagyvállalati internetkapcsolattal szemben elvárás a kiemelten magas garantált sávszélesség és rendelkezésre állás, a folyamatos felügyelet és a biztonság. Ezzel a mobilinternet a mostani fejlődéssel együtt sem képes versenyezni. A vállalati internet területén továbbra is elsősorban a bérelt vonali megoldások képesek leginkább megfelelni az elvárásoknak. Ezzel együtt a mobilitás egyre növekvő szerepe miatt a mobilinternet kiegészítő technológiaként egyértelműen hasznos a vállalatok számára.

Másképp látja a wi-fi helyzetét Farmosi Attila. Szerinte a vezeték nélküli internet előtt már nincs nagy növekedési pálya, ebből a technológiából kihoztak már mindent, amit lehet. Fejlődést ezen a területen az 5Ghz-es sáv használata jelenthet, erre már néhány okostelefon és laptop jelenleg is képes.

A cloud egyértelműen változást hozott mind a felhasználók, mind a szolgáltatók életébe. A technológia mára a teljes hagyományos irodai infokommunikációs infrastruktúra kiváltására is képes lehet. „Ezekhez a megoldásokhoz minden esetben bérelt vonali internetszolgáltatást javasolunk” – emeli ki az ügyvezető. Ezen a téren a mobilinternet továbbra sem lehet versenytárs.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Sági Gyöngyi

Budapesten született, közgazdász és újságíró diplomával egyaránt rendelkezik. A diploma megszerzése után a Világgazdaság szerkesztőségében kezdett el dolgozni. A gazdasági napilapnál eltöltött hosszú …