Internetjövő: vezetéken és/vagy mobilon? V.rész Netes jövő a vezetékes szolgáltatók szemével

Internetjövő: vezetéken és/vagy mobilon? V.rész  Netes jövő a vezetékes szolgáltatók szemével
Az internetre már többféle technológiával is fel tudunk kapcsolódni, a világhálós elérés mehet vezetéken, vagy mobilon is. Cikksorozatunkban ezek jövőjét firtatjuk, hálózati infrastruktúragyártók, távközlési szolgáltatók és üzleti felhasználók segítségével. Ezúttal a hazai távközlési piac kizárólagvezetékes hálózattal rendelkező szereplői mondják el véleményüket. Sági Gyöngyinek Betzalel Kenigsztein (UPC), David McGowan (Invitel) nyilatkozott

„A vezetékes és a mobil internet a piac egészét tekintve sokkal inkább egymást kiegészítő, mintsem egymást helyettesítő technológiai megoldások. Nemcsak a képességeik és műszaki paramétereik térnek el egymástól jelentősen, hanem ebből következően a felhasználási területeik is, mivel az általuk biztosított eltérő lehetőségek más-más felhasználói igényre nyújtanak megoldást. A vezetékes kapcsolat hosszabb távon is a megbízható, robosztus, több felhasználót és nagy adatforgalmat a lehető legnagyobb sávszélességgel kiszolgáló internet-hozzáférési típus marad. A vezetékes internet meghatározó marad a családok otthoni vagy a vállalkozások irodai felhasználására, míg a mobilinternet a mobil eszközökön, az otthonon vagy az irodán kívül történő személyes adatkapcsolat lehetőségét nyújtja” – mondja Betzalel Kenigsztein, a UPC korábbi magyarországi vezérigazgatója, aki ma már a cég régiós üzletét irányítja.

A mobilnet lassan, késéssel követi az igényeket

Betzalel Kenigsztein úgy látja, hogy noha a mobil internet sávszélessége is folyamatosan tovább növelhető, de közben az internetes szolgáltatások és a felhasználók sávszélesség-igénye is drámai mértékben növekszik tovább, amit a mobil csak részben és jelentős késéssel tud követni. A mobil megoldások ráadásul a hálózat sajátosságaiból adódóan gyakran stabilitási és kapacitásbeli nehézségekkel is küzdenek. Ezért nem alkalmasak arra, hogy teljesen kiváltsák, helyettesítsék a vezetékes megoldásokat.

Ettől függetlenül a szolgáltatóknak a kínálatuk teljessé tételéhez egyre inkább szükségük van mindkét platformra. Emlékeztet rá, hogy a UPC Magyarországon csaknem egy éve maga is elindított mobil internetszolgáltatást, méghozzá virtuális konstrukcióban.

„A wi-fi-re is elsősorban a vezetékes vagy a mobil internetet kiegészítő technológiaként tekintünk. Egyrészt az otthoni vagy irodai felhasználás esetén segítséget nyújt a vezetékes internetkapcsolat több felhasználó közötti megosztásában és abban, hogy a vezetékes internetet mobil eszközökkel is használhassuk” – mondja a régiós vezető.

Haladó megoldások

Másrészt a mobilitást növeli és egyben a mobilhálózat kapacitás-problémáinak enyhítésében is komoly szerepet játszhat az az érdekes nemzetközi kezdeményezés, amelyben a szolgáltató a vezetékesinternet-előfizetők otthoni wi-fi eszközeinek a felhasználásával biztosít a kábelhálózata mentén folyamatos utcai, köztéri internetelérést más előfizetők számára.

„Ezáltal például mobilitást nyújthatunk saját vezetékes előfizetőinknek bárhol az országban a kábelhálózatunk környékén, de partnerségi megállapodásokkal akár a mobilszolgáltatók is csökkenthetik a kapacitásproblémáikat, ha a mobil internetkapcsolatok egy részét a vezetékes hálózatokról wi-fin továbbított elérésekre tudják átterelni – húzza alá Betzalel Kenigsztein.

Hozzáteszi: Mindkét technológia nagyon jelentős mértékű és csak hosszú távon megtérülő beruházást igényel. Ezekre a beruházásokra csak jelentős tőkeerővel és kiterjedt ügyfélkörrel rendelkező vállalatok képesek.

Kopogtat az OTT és a célzott reklámok

David McGowan, az Invitel vezérigazgatója is úgy látja hosszú távon is mindkét technológiának meg van a helye mind a lakossági mind az üzleti felhasználók körében. Az internetezési szokások egy igen nagy része már ma is mindkét területen elsősorban a sávszélességhez és a stabil kapcsolathoz kötött, főleg, ha sávszélesség és adatmennyiség igényes le- illetve feltöltésekre használjuk a netet.

„Nem is beszélve az előttünk álló technológiai fejlődésről. Az interaktív IPTV már a jelen, de itt kopogtatnak az ajtókon a személyre szabható, célzottan nekünk szóló reklámok, illetve a szélessávú internetkapcsolat segítségével közzétett over the top tartalmak (OTT) első képviselői, amelyek mind robusztus hálózatokat igényelnek” – hangsúlyozza a vezérigazgató.

A mobil alapvetően kiegészítő technológia

David McGowan véleménye szerint az internetezőknek döntően két nagy csoportja van: azok, akik a vezetékes szolgáltatások mellett már használnak mobilinternetet is és azok, akik hamarosan fognak. Az ügyfelek igénylik a mobil technológiát, de ez utóbbi alapvetően kiegészítő szerepet játszik.

„Ha az üzleti szektort nézzük, sok olyan terület van, így például a pénzügyi ágazat ahol biztonság és sávszélesség tekintetében a hagyományos technológiákat még sokáig nem váltja fel a mobilinternet. Az ugyanis nagyon komoly problémát jelent, ha az ügyfelek akár egyetlen perc erejéig is nem férnek hozzá pénzükhöz, mert a bank IT-rendszere akadozik. Persze látjuk azt is, hogy számos üzleti területen vagy éppen másodlagos biztonsági megoldásként számos vállalat választ mobilinternetes kiegészítő csomagot. Így például az említett pénzintézetek fiókjai, bár a banki adataikat elsődlegesen vezetékes internet segítségével cserélik ki egymással, illetve a központi rendszerekkel, mégis fontos háttérként tekintenek a mobilinternet technológiára” – húzza alá David McGowan.

Úgy látja, bár az egyszerű üzembe helyezés és a szabadságérzet a mobilinternet mellett szól, ennek ellenére a technológiai korlátok (sávszélesség, rendelkezésre állás, letölthető adatmennyiség) és az ár miatt a helyhez kötött internet a közvélekedés szerint még mindig versenyképesebb.

Konstrukciók harca

„A fogyasztók racionális érvek mentén döntenek, nekünk pedig az a dolgunk, hogy olyan csomagokat állítsunk össze, amelyek az egyéni preferenciákat a leginkább képesek kiszolgálni. Nagyon fontos az edukáció is, vagyis, hogy képesek legyünk minden ügyfelünknek érthetően elmondani, hogy kinek, milyen technológia, mely konstrukció felelhet meg a leginkább. Meg kell mutatnunk miben fejlődött, miben hozott újat a technika 3 év alatt. Ma már érdemes lehet optikai technológián nagyobb csomagra váltani, a hagyományos tévé előfizetést IPTV-re cserélni, illetve átgondolni, hogy lehet-e olyan ügyféligény, amelyre a mobilnet ad megoldást. Nekünk elsősorban a „miértre” kell választ adnunk. Ha ezt jól csináljuk, akkor az ügyfél éppen azt kapja majd, amire szüksége van. Ez a win-win üzleti modell egyik legfontosabb alapja”- emeli ki a vezérigazgató.

A wi-fi szerepével kapcsolatban leszögezi: eme vezeték nélküli technológia elterjedésének egyik legfontosabb feltétele éppen a stabil, nagy sávszélességű vezetékes internet kapcsolat.

Ha nem tudjuk, attól még cloudot használunk nap, mint nap

A teljes internetező populációban minden negyedik háztartásban, a vállalatok esetében pedig szinte minden több fős vállalatnál találunk valamilyen wi-fi routert. A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy egyre több eszköz válik intelligensé, illetve kommunikál vezeték nélküli hálózaton egymással és a felhasználóval. Gyorsan terjednek az intelligens hálózati megoldások, a wi-fi nyomtatók, vagy éppen az otthoni szórakoztatás- és a háztartás egyéb eszközeit is egy rendszerben kezelő alkalmazások. Ennek köszönhetően egyre inkább jellemző, hogy a wi-fit a notebookok, táblagépek térhódításával mind többen használják az otthonokban, míg az irodákban ma már természetes, hogy egy megbeszélésen laptoppal jegyzetelnek.

Hozzáteszi még: „Ami pedig a cloud technológiát illeti, ma már szinte mindenki használ ilyen megoldást, akár tud róla akár nem. A Facebook, a Gmail, a YouTube vagy éppen a Dropbox is mind felhőből elért szolgáltatás. A vállalati piacokonis elképesztő lehetőségeket látunk a felhőben. Mindegy, hogy mobil- vagy vezetékes kapcsolatról érjük el az adatokat, a lényeg hogy bárhol, bárhonnan hozzáférhető a felhőben működő szerver, a cloud-alapú iroda. Szerintem tíz éven belül nem lesz olyan magyar cég, amely ne alkalmazna felhő alapú technológiát."

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Sági Gyöngyi

Budapesten született, közgazdász és újságíró diplomával egyaránt rendelkezik. A diploma megszerzése után a Világgazdaság szerkesztőségében kezdett el dolgozni. A gazdasági napilapnál eltöltött hosszú …