Internetjövő: vezetéken és/vagy mobilon? IV:rész – ahogy a mobilszolgáltatók látják

Internetjövő: vezetéken és/vagy mobilon? IV:rész – ahogy a mobilszolgáltatók látják
A jövő minden percben múlttá válik Az internetre már többféle technológiával is fel tudunk kapcsolódni, a világhálós elérés mehet vezetéken, vagy mobilon is. Cikksorozatunkban ezek jövőjét firtatjuk, hálózati infrastruktúragyártók, távközlési szolgáltatók és üzleti felhasználók segítségével. Ezúttal a hazai mobilpiac csak mobilhálózattal rendelkező szereplői mondják el véleményüket.

„Thor Heyerdahl, a híres norvég felfedező mondta egyszer, hogy: „a jövő minden percben múlttá válik” – és ez a mondás különösen igaz a technológia világára. Nagyon oda kell hát figyelni, ha jóslásokba bocsátkozunk. Jelenleg úgy tűnik, hogy véd- és dacszövetségben van egymással a két technológia. A vezetékes és a mobilinternet ma még elsősorban kiegészíti egymást, mivel másra használjuk őket. Mobilinterneten útközben is lehet zenét hallgatni, közösségi oldalakon megosztani az élményeket vagy fotókat, követni az ismerősöket, e-maileket olvasni és böngészni, míg a vezetékesen a helyhez kötöttsége miatt elsősorban olyan tevékenységet végzünk, ami otthon vagy a munkahelyen szükséges. Másrészt azonban az internet-hozzáférés egyre inkább helytől és időtől független igénnyé válik, és arról a jövőről, amikor éles versenyben lesz egymással a két technológia, hamarosan múlt időben kell beszélnünk” – mondja Christopher Laska, a Telenor Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

Teret nyer a 4G

Christopher Laska hozzáteszi: a verseny két területen folyik: a szolgáltatás minőségét és az árát figyelik az ügyfelek. A már jelentősnek se mondható sebességkülönbséget hamarosan a mobilinternetes technológia le fogja dolgozni. Nem minden piacon egy időben, sok függ természetesen a szolgáltatók rendelkezésére álló frekvenciatartománytól is. Magyarországon kulcskérdés például, hogy mikor lesz hozzáférhető az a 800 MHz-s sáv, ami a földfelszíni analóg sugárzás megszüntetésével válik szabaddá, és amelyen 4G szolgáltatást lehetne kínálni a felhasználóknak. Azt már csak halkan teszi hozzá, hogy az infrastruktúra kiépítését is tudják befolyásolni adminisztrációs jellegű akadályok.

Pár év és nem is tudjuk, mobil vagy vezetékes

Az árverseny sem egyformán áll minden területen. Mivel a mobil technológiával olyan területeken is gazdaságosan biztosítható az internet szolgáltatás, ahol vezetékessel nem lehet, vagy nem érdemes, ott a mobilinternet helyhez kötött használata domináns lesz. De ezek a kérdések csak a szakembereknek relevánsak, Christopher Laska biztos benne, hogy néhány éven belül a felhasználók nem fogják tudni, milyen módon jut el hozzájuk az internet.

„Így van ez a wi-fi-vel is, hiszen ha bedugjuk a hajszárítót a konnektorba, nem foglalkozunk azzal, hogy az áram gáz-, vízi vagy atomerőműből érkezik. Nincs messze az idő, amikor csak a felhasználói élmény fog számítani, a készülékek pedig alkalmasak lesznek arra, hogy a legkedvezőbb sávszélességet biztosító kapcsolatot használják. Ebben kulcsszerep jut a wi-fi-nek, amelynek révén mind a vezetékes, mind a mobilinternetet nagyobb területen tudjuk megosztani másokkal is” –hangsúlyozza a Telenor Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

Alma és körte

Szerinte ilyen háttértechnológia a cloud is, amely nem tesz különbséget a vezetékes és a mobil internet között. Épp ellenkezőleg, kiszolgálja mindkettőt, de úgy véli a felhőben tárolt adatokhoz, legtöbbször nem helyhez kötötten szeretnénk hozzáférni.

Ami a két technológia megtérülési mutatóit illeti ma még almát hasonlítunk össze körtével, hiszen a vezetékes technológia beruházásai már megtérültek, és a hozzá kapcsolódó fő költség az üzemeltetés. A mobilinternet most éppen a nagyon intenzív növekedési fázisát éli, óriási a beruházási igény. Nemzetközi benchmarkok alapján a mobil technológia megtérülése azonban rövidebb időt fog igénybe venni, mint a vezetékesé.

Olcsóbb a jobbítás a mobilnet esetén

Ráadásul, míg a mobiltechnológia az egyszeri beruházás és hálózat kiépítés után több technológiai lépcsőt is le tud fedni (2G-EDGE-3G-4G) viszonylag kis marginális költséggel, addig vezetékes esetén a további fejlődéshez másodszor is ki kell építeni, le kell cserélni az adott infrastruktúrát (ADSL-Fiber), ami egyértelműen a vezetékes fejlődés korlátja lehet.

Hatmilliárd mobilelőfizető, technológiák fej-fej mellett

A mobiltechnológia egyértelmű és végső győzelmében hisz Beck György a Vodafone Magyarország Zrt. elnöke. „Igaz, hogy előbb jött a fix és csak utána a mobil, de ma már egymás mellett van a két technológia. Ez még egy ideig nagyjából így is marad, de hosszabb távon eléggé egyértelműen úgy gondolom, hogy a mobil gyakorlatilag le fogja váltani a vezetékest. A mobil technológia egyszerűen olyan új dolgokat tudott behozni, hogy ennek a hatására hihetetlen mértékű piaci fejlődés következett be. Ma már vagy 6 milliárd mobilos van a világon. Azt szoktam mondani, hogy aki Ferrari fejlesztést csinál, annak legfeljebb pár tízezer potenciális ügyféllel szabad számolnia, míg  aki mobilt fejleszt sokmilliárdos ügyfélbázisra építhet”.

Hosszabb távon a mobilé a pálya

Beck György úgy látja olyan hatalmas mennyiségű fejlesztési pénz és ötlet megy ebbe a technológiába, ami ma már messze nincs meg a fix technológiában, vagyis leginkább emiatt fog ellépni a mobil a vezetékes mellől. „A mobil azt gondolom hosszabb távon teljes egészében le fogja váltani a vezetékest. A vezetéken nem lesz olyan ami, egyszerűbb, hatékonyabb, jobb és olcsóbb lenne, mint a mobilon” – emeli ki Beck György.

Emlékeztet rá, hogy a két technológia között jó darabig a fő különbség az átviteli sebesség, a sávszélesség volt. A negyedik generációs LTE technológia birtokában viszont ez már nem kérdés. Ráadásul a hálózati berendezésgyártók már az újabb generációs mobil fejlesztéseken dolgoznak.

Elismeri ugyanakkor, hogy a mobil korlátos erőforrása a frekvencia hiánya, vagy elégtelen volta le tudja lassítani a felvázolt folyamatokat, de szerinte erre előbb-utóbb lesz globális megoldás és akkor „az ezen a típusú szűk keresztmetszeten is át fogunk tudni lépni” – teszi hozzá.

Arra a felvetésre, hogy „ha ennyire biztos a mobil jövője, a Vodafone világszinten miért vásárol fel egyre több vezetékes szolgáltatót?”, Beck György szerint erre is van ésszerű magyarázat. A vezetékes technológián belül a kábellel még jó ideig lehet valamit kezdeni, de a hagyományos rézdrót nagyon hamar eltűnik.

Szolgáltatók közti frekvenciamegosztás

Ami a további mobilos fejlesztéseket illeti, az ötödik éve húzódó világválság lassítja a folyamatokat. Az az időszak, ugyanis már nem fog eljönni újra, amikor az erre fordított pénz összege nem számított, mert a világ olyan mértékben megváltozott. A költséghatékonyság nagyon fontos kritérium lett, de ez szerinte nem is baj. Összességében azonban úgy látja a válság megállítani nem tudja a fejlődést, legfeljebb olyan új megoldásokra késztet, mint a hálózatok, vagy éppen a frekvenciák szolgáltatók közötti megosztása. A fejlődést jól szemlélteti a piaci oldal is, ahol a világ mobilinternetezőinek a száma alig néhány év alatt elérte a 2 milliárdot, és ez még messze nem a vége.

Wi-fi forradalom jöhet

„Előbb-utóbb a vásárlói kosár összetétele is visszaigazolja ezt a fejlődést. A fiatalok körében ma már nem a Levi’s farmer, vagy a Gap pulóver a menő, hanem  az okostelefon – szemlélteti Beck György a változásokat.

Ami a wi-fi-t illeti, ezen a területen rövid távon forradalomra számít, pontosan a nagy árkülönbségek, vagy a magas roamingdíjak miatt, amelyekkel szemben némileg beetetési céllal szembeállítható a többnyire ingyenes wifi.

A cloudot pedig egyenesen zseniális fejlesztésnek tartja, amelynek egyelőre nincs is alternatívája. „Ez megint egy komoly háttérlehetőség, egy olyan technológia, aminek a segítségével, az egyedi fejlesztések helyett egy nagy közös dologhoz lehet hozzáférni” – húzza alá a Vodafone Magyarország elnöke.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Sági Gyöngyi

Budapesten született, közgazdász és újságíró diplomával egyaránt rendelkezik. A diploma megszerzése után a Világgazdaság szerkesztőségében kezdett el dolgozni. A gazdasági napilapnál eltöltött hosszú …