Internetjövő vezetéken és/vagy mobilon III. rész – a hálózati gyártók szemszögéből

Internetjövő vezetéken és/vagy mobilon III. rész – a hálózati gyártók szemszögéből
Internetjövő vezetéken és/vagy mobilon - a hálózati gyártók szemszögéből Az internetre már többféle technológiával is fel tudunk kapcsolódni, a világhálós elérés mehet vezetéken, vagy mobilon is. Cikksorozatunkban ezek jövőjét firtatjuk, hálózati infrastruktúra gyártók, távközlési szolgáltatók és üzleti felhasználók segítségével. Ezúttal Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója valamint Ésik Róbert, a Nokia Solutions and Networks magyarországi ügyvezető igazgatója nyilatkozott Sági Gyöngyinek

Alapvetően arra keressük a választ, hogy a vezetékes és a mobil technológia versenyez egymással, vagy inkább csak kiegészíti egymást? Ha mégis versenyről van szó, hogyan alakulhat a jövőjük? Ha mégsem kell versenyezniük egymással, melyiknek hogyan alakul a szerepe? Hogyan illeszkedik az internetes alaptechnológiák sorába a wi-fi, és milyen jövő előtt áll? Hogyan kapcsolódhat mindezekhez a cloud-technológia?

Mindkettő megél egymás mellett, sőt egyre inkább integrálódnak – mondja Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója. Ez abból is látható, hogy egyre több mobiloperátor vesz vezetékes versenytársat, és fordítva. A mindenkori elérési technológiák attól függenek, hogy adott helyzetben melyik a legjobb megoldás. Van már üvegszálas és egyéb vezetékes technológia, wi-fi, 3G, 4G. Ezek egyre jobban kiegészítik egymást.

Hozzáteszi: „Azt viszont látjuk, hogy Magyarországon jelenleg a vezetékes szélessávú penetráció 22,9 százalék, míg az EU-ban 29. A mobilban még nagyobb az eltérés, nálunk 23 százalék használja ezt a technológiát internetelérésre, míg az unióban az átlag 54 százalék. Tehát van még jócskán hová fejlődni, de vehetjük az okostelefont is, ami a mobilinternet egyik fontos fokmérője, annak az elterjedtsége nálunk jelenleg még 29 százalék, az EU-s átlag most érte el az 50-et.

Wi-fi újrahangolva

Éry Gábor szerint a fejlődés eddigi szakaszát foghatjuk a limitált hazai fizetőképes keresletre, de ez legalább annyira szabályozás, piaci hozzáállás kérdése. „Mi méltán hisszük azt, hogy 10 százalék mobil szélessáv növekedés, egy százalék GDP növekedést jelent. Emiatt is fontos lenne még több figyelmet kapnia ennek az iparágnak, hogy több eszközük lehessen a szolgáltatóknak, hogy felgyorsuljon a növekedés”—húzza alá az Ericsson vezérigazgatója.

Úgy látja, a wi-fit sem szabad temetni, sőt. Egy cégfelvásárlással az Ericsson is beszállt a technológia továbbfejlesztésébe. Sok helyen, ahol már nagyon komoly a hálózati leterheltség, például Amerikában, ott az operátorok, a wi-fi-nek köszönhetően helyben át tudják rá terelni a forgalmat, hogy csökkentsék a nyomást a hagyományos mobilhálózaton. A wi-fi elsősorban a mobilnak segítség, de a vezetékes is profitálhat belőle, ennek révén jut extra elérési lehetőséghez.

Mérőórák is a neten

A jövőben nagyon komplex infrastruktúrára lesz szükség, hiszen növekszik a hálózatba kötött eszközök száma, lényegében minden mindennel össze lesz kötve. Az „Internet of Everything” korában pedig éppúgy meg kell oldani a mérőórák minimális adattovábbítási igényét, mint a nagy adatforgalmú videokonferenciákét.

Ami a virtualizációt és a cloud-ot illeti, nagyjából egy pályán mozognak. Az előbbinél a számítási kapacitásoknak nem feltétlenül kell a fizikai környezetünkben lennie, a cloudnál, pedig a tárolásra szánt hatalmas adatmennyiség is lehet tőlünk földrajzilag távol, fontos ezek megbízható működése.

NSN: ha gyors, akkor cégnél is terjedhet a vezeték nélküli net

Ésik Róbert, a Nokia Solutions and Networks magyarországi ügyvezető igazgatója is úgy látja, hogy végfelhasználói szempontból a két technológia egyenértékű lehet. A vezetékes internet wifivel kiegészítve ugyanolyan jelentőséggel bírhat mint a mobilinternet. A hordozható készülékeknél egyelőre nincs szükség gigabites sebességű kapcsolatokra, mert maguk a készülékek sem tudják ezeket teljesítményüknél fogva kezelni.A vállalati szegmensben tapasztalataik szerint jelenleg a vezetékes internet a meghatározóbb; ott a nagy sávszélesség és a sok felhasználó a jellemző. A nagyvállalati szegmensben is labdába rúghat a vezeték nélküli technológia, ha biztosított a megfelelő sebesség, a technológia mindenesetre ebbe az irányba fejlődik.

Azonos mobilnetes sebesség azonos árért kellene

Ami a két technológia versenyhelyzetét illeti az NSN-nél úgy látják, hogy ma még ugyan egymás kiegészítői, de a helyzet lassan kezd versennyé alakulni. Sokan használnak már ugyanis mobilnetet fix felhasználással, főleg ha a vezetékes net egy adott helyen valamilyen okból nem elérhető. A cégnél a mobilnet egyre nagyobb térhódításával számolnak, arra alapozva ami végbement a hangpiacon, ahol a vezetékes kihalt a mobil mellől. Ehhez azonban kellenek a vezetékes technológiával egyenlő sebességet azonos árért (!) biztosító rendszerek és szolgáltatók.

Wifi: népszerű marad az utolsó pár méteren

Ami a wifit illeti, sokan kongatták már fölötte a vészharangot, mert nem biztonságos, mert nehézkes rajta az adatátvitel, de úgy néz ki, megmarad a vezetékes net utolsó pár méterének legnépszerűbb meghosszabbításaként.

A cloud technológia pedig segíti a teljes elszakadást a vezetékes nettől. A technológia azonban még gyerekcipőben jár, ugyanakkor valamiféle egymásra utaltság is felfedezhető: a cloud nem működik állandó internet-hozzáférés (=mobilnet) nélkül, viszont a mobilnet egyik legnagyobb erénye, hogy bárhol hozzáférhetünk távol tárolt tartalmainkhoz.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Sági Gyöngyi

Budapesten született, közgazdász és újságíró diplomával egyaránt rendelkezik. A diploma megszerzése után a Világgazdaság szerkesztőségében kezdett el dolgozni. A gazdasági napilapnál eltöltött hosszú …