Internetjövő: vezetéken és/vagy mobilon? I. rész

Internetjövő:  vezetéken és/vagy mobilon? I. rész
Az internetre már többféle technológiával is fel tudunk kapcsolódni, a világháló vezetéken és mobilon egyaránt elérhető. A következő hetekben megjelenő cikksorozatunkban ezek múltját, jelenét és jövőjét elemezzük. Arra keressük a választ, hogy a két technológia versenyez, vagy inkább kiegészíti egymást? Ha versenyről van szó, hogyan alakulhat a jövőjük, ha nincs vetélkedés, melyiknek mi (lesz) a szerepe?

A digitalhungary.hu fenti kérdéseire a releváns válaszokat a hazai infokommunikációs piac meghatározó szereplői adták, amelyek között egyaránt vannak hálózati infrastruktúragyártók, távközlési szolgáltatók és üzleti felhasználók. Érdemes közöttük csemegézni, vannak teljesen újszerű meglátások, de még a múltat megidéző vélemények is elgondolkodtatják az embert.

Amúgy a múltról szinte egyöntetűen vélekednek az említett cégek vezetői. Az internet őskorában, az akkoriban még előszeretettel emlegetett fogalom az információs szupersztráda elérését lehetővé tevő technológiák egyértelműen egymás kihívóiként indultak. A jelent és a jövőt tekintve viszont már nem ilyen egyértelmű a képlet. Az évről-évre megsokszorozódó előfizetői szám és az adatforgalom újabb és újabb hálózati megoldásokat és kapacitásokat követel, amelyeket - egyre inkább úgy tűnik -, csak egyféle technológiával megoldani nem is lehetséges.

Változnak a felhasználói szokások is, már az emberiség egyedfejlődését szimbolizáló jól ismert karikatúra is kiegészítésre szorul. Tudják, amelyik még a felegyenesedés előtti korszakból származó, ősemberrel indul és a „tegnapi kor” asztali számítógép elé visszagörnyedő emberével zárul.  A mai kor embere viszont már szabadul(na) a kötöttségektől, okos eszközeit inkább a hóna alá csapja, vagy a zsebében hordja.  Az azok segítségével elérhető információkhoz pedig bárhol és bármikor hozzá szeretne jutni.  Erre az egyre szaporodó nagysebességű vezetékes és mobil hálózatok révén ma már a világ jóval nagyobb területén van módja, mint mondjuk akárcsak öt éve.  A jövőkutatók ígérete szerint viszont talán arra sem kell sokat várni, hogy az internetelérés olyan alap közműszolgáltatás legyen, mint mondjuk a világítás, vagy a vezetékes víz.

Addig is, amíg erre várunk ismerkedjünk meg az infokommunikációs ipar hazai nagyágyúinak a véleményével. Sorozatunk jövő heti első részében a netes technológiák fejlődésével kapcsolatban Christopher Mattheisen, a legnagyobb hazai távközlési csoport a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója fejti ki álláspontját.

Az idei október 15-16-án megrendezésre kerülő Internet Hungary konferencián a témával kiemelten foglalkozunk. A letölthető programot pdf formában itt találja: KLIKK

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Sági Gyöngyi

Budapesten született, közgazdász és újságíró diplomával egyaránt rendelkezik. A diploma megszerzése után a Világgazdaság szerkesztőségében kezdett el dolgozni. A gazdasági napilapnál eltöltött hosszú …