Internet nélkül nem ér semmit a Maslow piramis

Internet nélkül nem ér semmit a Maslow piramis
A 70 éves modell újraértelmezése szerint a különböző szinteken különböző eszközöket használunk az internetes szükségleteink kielégítésére. Érdekes.

A Maslow-piramis (vagy Maslow-szükséglethierarchia) Abraham Maslownak az 1950-es években kidolgozott szükségletelmélete, mely a motivációkutatás egyik alaptétele. A piramis legalsó szintjén az alapvető élettani szükségletek, mint például az éhség, szomjúság stb. helyezkednek el, majd a piramis csúcsa felé haladva egyre magasabb rendű motívumokkal találkozunk. Maslow szerint a piramis különböző szintjein található szükségletek csak akkor lépnek fel, ha az alattuk lévő szükségletek részben kielégítettek.

A piramist azonban egyre inkább újraértelmezi az intenetes közösség, amely már a szükségleteinek jórészét online tevékenységekben elégíti ki.

Lássuk, hogy is látja a közösségi média felhasználók többsége a piramist.

Az alsó szintről kimaradt az intenet elérés és az okostelefon használat lehetősége, hiszen enélkül az átértelmezés sem jöhetett volna létre. 

A Facebook érdekes módon a valahova tartozás szintjét erősíti. Egy szinttel feljebb jelenik meg a Twitter és a csúcson az önkifejezés legjobb eszközei a blogok, amelyeket egyre többen használnak a gondolataik megosztására. 

A jó öreg Maslow modell úgy tűnik még működik, az átrajzolás nem nagyon változtatott a lényegén.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!