Intelligens parkolórendszert, VR-alapú szimulációt, jelnyelvfelismerő alkalmazást fejlesztenek a pécsi hallgatók

Intelligens parkolórendszert, VR-alapú szimulációt, jelnyelvfelismerő alkalmazást fejlesztenek a pécsi hallgatók
Tizenkét innovatív kutatás-fejlesztési projekt indul a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán a Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogram keretében. A mérnökhallgatók által jegyzett tudományos projektek valós iparági és társadalmi problémákra keresnek megoldást a legmodernebb technológiák – így a mesterséges intelligencia (MI), vagy a virtuális valóság (VR) – segítségével. A többi között intelligens parkolórendszert, a siketeket segítő jelnyelvfelismerő alkalmazást fejlesztenek, okospólókat felhasználva csoportok fizikai paramétereit – például katonák állóképességét – monitorozó megoldást hoznak létre, valamint egy olyan VR-alapú szimulációt is készítenek, amely az építőipari munkásokat segíti a biztonságosabb munkavégzésben.

Tizenkét innovatív, technológiai kutatás-fejlesztési projekt indulhat el hamarosan a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara hallgatóinak részvételével a Huawei SEEDs kiválósági ösztöndíjprogram keretében, miután kiválasztották a legjobb, finanszírozásra érdemes munkaterveket. A Huawei több tízmillió forintos pénzalapjából a leendő mérnökök az egyetem mentortanárjainak közreműködésével dolgozták ki és valósítják meg projektjeiket, amely egy-egy iparág, vagy társadalmi csoport valós problémáira nyújtanak a technológia segítségével megoldást.

Fókuszban a mesterséges intelligencia: okospólók és jelnyelvi felismerő rendszer

Az ösztöndíjra bármilyen innovatív ötlettel lehetett pályázni, azonban a benyújtott tervek több esetben a mesterséges intelligenciára (MI) épülnek. Ilyen az a projekt, amely az okospólót viselők fizikai paramétereinek csoportos monitorozását szolgáló rendszer kiépítését tűzte ki célul. Az okos ruhadarabok főként az egyéni egészségmegőrzésre használatosak, azonban lehetnek olyan helyzetek – például a katonaságnál –, ahol több személy életfunkcióinak egyidejű monitorozására van szükség, és pontosan ismerni kell az egyes emberek aktuális fizikai állapotát. Ebben nyújt segítséget a pályázat keretében kiépítendő rendszer, amely az adatgyűjtésen túl a tudományos-fantasztikus filmekben látott kijelzőfelületekhez hasonlóan megjeleníti egy közös küldetésben résztvevő szereplők életjeleit. A csoport tagjairól a pólóban található szenzorok gyűjtik az adatokat, amelyek viselőjük okostelefonján keresztül egy központi adattárba továbbítják az információkat. Ezt követően egy webes alkalmazás biztosítja a vizualizációt, így pontosan megállapítható, hogy milyen további terhelést képes elviselni az alany szervezete.

Szintén a támogatott projektek között szerepel egy neurális hálózat alapú jelnyelvi felismerő rendszer fejlesztése, amely felismeri a statikus, illetve dinamikus jelnyelvi elemeket, így megkönnyítheti a siket, nagyothalló vagy beszédfogyatékos emberekkel való kommunikációt. A munkaterv része egy tanításhoz használható adatbázis létrehozása is, amelyet más kutatók vagy fejlesztők használhatnak a későbbiekben.

VR technológia az építőiparban és intelligens parkolórendszer a pécsi kampuszon

Az építőipari balesetek csökkentését szolgálhatja az az innovatív fejlesztés, amely a virtuális valóság (VR) kínálta lehetőségeket építi be a biztonságtechnikai oktatások anyagába. Napjainkban a munkások biztonsági oktatása elsősorban a szükséges védőeszközök, felszerelések helyes alkalmazására terjed ki, a munkaszervezésből adódó problémákra kevésbé fordítanak figyelmet. Ehhez nyújt megoldást az építés helyszíni organizációjának szimulálása VR technológiával, amely hatékonyabb információátadást és újfajta tanulásra, bemutatásra, tervezésre nyújthat lehetőséget, így csökkentve a lehetséges balesetek esélyét.

A nyertes pályázatok közé tartozik továbbá a Pécsi Tudományegyetem kampuszán egy intelligens parkolórendszer létrehozására, valamint ahhoz kapcsolódó alkalmazás fejlesztésére vonatkozó munkaterv is. Az egyetemi parkoló lezáratlansága, és a kiépített rendszer hiánya mindennapos problémát jelent az ott dolgozók és tanulók számára. A projekt célja, hogy létrehozzanak egy rendszámokat leolvasó- és feldolgozó rendszert, mellyel egy nyilvántartásból lekérdezve biztosítható a parkolásra jogosult személyek férőhelye, és az illetéktelenek távoltartása. A parkolórendszerhez egy mobilapplikációt is fejlesztenek, amellyel könnyedén felvehetik a nyilvántartásba gépjárműveiket az érintettek és ellenőrizhetik a szabad férőhelyek számát gombnyomásra.

„A rendkívül színes és összetett K+F projektek jól mutatják, hogy milyen innovációs ereje van az egyetemi hallgatói kutatómunkának” – mondta el Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója. „– Számos ösztöndíj- és tehetségprogrammal segítjük a magyar mérnökképzést, és emellett fontosnak tartjuk, hogy a legújabb iparági technológiákkal és eszközökkel is megismertessük a hallgatókat. Ezek azok a technológiák, amelyeket a jövendőbeli munkaadóik is alkalmaznak, és ez a diploma megszerzését követően számottevő előnyhöz juttatja őket a munkaerőpiacon, kiegészítve a már megszerzett egyetemi tudást.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!