Inkognitó módban is leskelődik a Chrome?

Inkognitó módban is leskelődik a Chrome?
Ötmilliárd dolláros csoportos keresettel néz szembe a Google, miután a bíróság nem fogadta el az ellenérveit. A vád: inkognitó módban is követik a felhasználókat.

Komoly váddal kell szembesülnie a Google-nek: a keresőóriást azzal vádolják, hogy nyomon követte a felhasználókat inkognitó módban olyan eszközök segítségével, mint a Google Analytics, a Google Ad Manager, a webhely plug-injei, annak ellenére, hogy a felhasználók épp azért váltanak erre a módra, hogy ne kövessék őket - írja a hvg.hu.

„A Google nyomon követi és összegyűjti a felhasználók böngészési előzményeit és egyéb internetes tevékenységi adatait, függetlenül attól, hogy milyen garanciákat vállalnak az adatok védelme érdekében" – áll az eredeti keresetben. A bíróság (a San Jose-i körzeti bíró, Lucy Koh szerint) arra a következtetésre jutott, hogy a Google nem értesítette a felhasználókat arról, hogy akkor is folytatja az állítólagos adatgyűjtést, amikor a felhasználó privát (inkognitó) böngészési módban van, és egyben elutasította az Alphabetnek (a Google ernyővállalata) az ügy ejtésére vonatkozó kérelmét.

A Google cáfolja, hogy nem tájékoztatták volna a felhasználókat. Azt állítják, hogy mindig is egyértelművé tették, hogy az inkognitó nem azt jelenti, hogy valaki láthatatlanná válik a neten. Sosem titkolták, hogy a felhasználó tevékenysége látható lehet az adott munkamenet során a felkeresett webhelyek, valamint bármely harmadik fél által készített elemzés vagy hirdetés számára.

Messze nem ért egyet ezzel az a három panaszos, aki tavaly júniusban indított csoportos keresetet a Google-lel szemben. „A Google tudja, kik a barátaid, mik a hobbid, mit szeretsz enni, milyen filmeket nézel, hol és mikor szeretsz vásárolni, melyek a kedvenc nyaralási célpontjaid, mi a kedvenc színed, figyel még akkor is, ha a legintimebb és potenciálisan kínos dolgokat böngészed az interneten, függetlenül attól, hogy valaki követi-e a Google tanácsát, ami arra vonatkozik, hogyan lehet „priváttá” tenni a böngészést. Más szóval, a Google böngészési előzményeket és egyéb internetes tevékenységi adatokat gyűjt akkor is, ha a felhasználók óvintézkedéseket alkalmaznak adataik védelme érdekében, például – a panasz szerint – az inkognitó böngészési módot használják.

„Erősen vitatjuk ezeket az állításokat, és megvédjük magunkat ezekkel szemben" – idézi a Bloomberg a Google szóvivőjének e-mailben elküldött nyilatkozatát. „A Chrome inkognitómódja lehetővé teszi az internet böngészését anélkül, hogy a tevékenységet a böngészőbe vagy az eszközre mentené. Azonban egyértelműen kijelentjük, hogy amikor egy új inkognitólapot nyit meg valaki, a webhelyek képesek lehetnek információkat gyűjteni a böngészési tevékenységéről a munkamenet során."

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Chrome, google