Ingyenes internetet kapnak a távoktatásban résztvevők

Ingyenes internetet kapnak a távoktatásban résztvevők
Harminc napra vehetik igénybe az ingyenes internet-hozzáférést azok, akik érintettek a távoktatásban. A gyakorlatban ez úgy fest, hogy a kormány előírta, hogy a szolgáltatók engedjék el a díjat egy hónapra, ha valaki kijelenti, hogy az iskolája átállt a távoktatásra.

A legújabb kormányrendelet értelmében 30 napra ingyen férhetnek hozzá az internethez azok, akiknek a járványhelyzet miatt digitális oktatásra kellett átállniuk.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a szolgáltatás ingyenes igénybevételére jogosult lehet az előfizetéssel rendelkező tanuló vagy helyette előfizetéssel rendelkező törvényes képviselője (vagy az a személy, akinek előfizetését a tanuló vagy törvényes képviselője használja).

Szintén jogosult az ingyenes internetre az előfizetéssel rendelkező pedagógus vagy oktató (vagy az, akinek az előfizetését használja).

A szolgáltatást csak egy helyen lehet ingyenesen igénybe venni, vagyis a jogosultnak választania kell, hogy a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén akar-e élni ezzel a lehetőséggel.

A rendelet szerint a távoktatásban részt vevőknek a szolgáltató felé kell jelezniük, hogy igénylik az ingyenes szolgáltatást, a szövegezés szerint ehhez elegendő büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenteniük, hogy köznevelési intézmény távoktatásában vesznek részt, és ezek után a szolgáltató jóváírja nekik a kiszámlázott internetdíjat.

Orbán Viktor egyébként Facebook-videóban írta alá a kormányrendeletet egy világtérkép előtt ülve, majd az ujjával a sorokat végigkövetve fel is olvasta azt a követőinek, sőt még magyarra is „lefordította” a jogi szöveget, hogy mindenkinek világos legyen. A fiatalokat pedig arra kérte a videóban, hogy a digitális oktatást ne tekintsék vakációnak. Hanem tanuljanak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!