A New Scientist azonban egy ígéretes kutatásról számolt be, ami egy speciális reakció szimulációjával kölcsönöz a húsételekére emlékeztető ízeket és illatokat a laborban tenyésztett húspótlóknak. Ugyanis a különböző aromák, amik a húsok jellegzetes ízét kölcsönzik, nem élik túl a tenyésztési folyamatot, így a főzés végére igen gazdag képzeletre van szükség, hogy valaki elhiggye, tényleg steaket fogyaszt éppen.
Dél-Koreai kutatók azonban előálltak egy olyan megoldással, amivel részben megőrizhetők az aromák, vagy inkább pótolhatók. Jinkee Hong, a szöuli Yonsei Egyetem munkatársa a kollégáival egy 3D-s térszerkezetű zselatinvázat készített, aminek a segítségével szimulálható az ún. Maillard-reakció. Ez a folyamat felelős a kialakuló ízek és illatok ínycsiklandozó aromáiért.
A hidrogéles vázban tárolt ízvegyületek kb. 150 Celsius-fokon aktiválódnak, tehát magas hőmérsékleten sem veszítik el az aromájukat, valamint a tenyésztési folyamat során is megőrzik azt.
Olvasd el a teljes cikket ide kattintva.
Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!