Ilyen a jövő IT-tanácsadócége

Ilyen a jövő IT-tanácsadócége
Világszerte egyre népszerűbbek a kompetenciaalapú IT-szolgáltató- és tanácsadócégek, melyek komplexebb termékportfólióval rendelkeznek, mint a hagyományos modellek alapján működő társaik. Az újragondolt szolgáltatásmodulok olyan megoldásokat vegyítenek, amelyekkel például a régi IT platformok integrálhatóvá válhatnak. A dobozos megoldásokból és a nyílt forráskódú technológia ötvözetéből pedig létrejött egy úgynevezett mozaikfejlesztési modell. Ennek köszönhetően teljeskörűen kiszolgálhatóvá váltak a legtöbb iparág nagyvállalati szereplőjének megváltozott és új igényei.

A Covid-19 világjárvány kitörése óta a távmunka elterjedése és normává válása, illetve az értékláncok megszakadása miatt egyre nagyobb lett az igény az olyan digitális megoldásokra, amelyek hatékonyabbá teszik a nagyvállalatok működését. A korábban megszokott normál működési folyamatokat is át kellett gondolni, illetve a multinacionális nagyvállalatoknál működő, gyakran elavultnak számító régi informatikai rendszerek modernizálásának is elérkezett az ideje. Egyre több informatikai szolgáltató vállalkozás kezdte el átstrukturálni nagyvállalatoknak ajánlott szolgáltatásportfólióját, így jöttek létre a kompetenciaalapú IT-szolgáltató- és tanácsadócégek. Ezek a vállalatok az ügyfelek fájdalompontjait keresik és konzultatív tanácsadás keretében mérik fel, milyen fő problémákkal küzdenek az iparági szereplők.

Mitől kompetenciaalapú egy IT-szolgáltató?

A kompetenciaalapú cégek képesek kreatívan és rugalmasan kezelni a folyamatosan változó piaci követelményeket úgy, hogy közben szem előtt tartják az egyéni felhasználói kéréseket, másfelől koncentrálnak azokra a jövőbeni trendekre is, amelyek kapcsolódnak a modern technológiákhoz, például a pénzügyi terület előre definiált folyamatainak automatizálásához és optimalizálásához, vagy akár az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségekhez is. Az ilyen cégek mindig a legcélratörőbb megoldást javasolják az ügyfeleknek, legyen az dobozos megoldás vagy egyedi fejlesztés.

Magyarországon is megjelentek a kompetenciaalapú szolgáltatások

„A hozzánk hasonló vállalatok már a felmérési fázis során kiaknázzák a kiterjesztett, kompetenciaalapú szolgáltatás-portfóliójukat, az iparági tapasztalataikat, illetve figyelembe veszik a megtérülési rátát és azt is, hogy a bevezetett terméket a teljes életciklus alatt milyen hatékonyan lehet majd használni" – mondta el Korcsok Katalin, a német gyökerű, jelenleg 8 országban működő Qualysoft Csoport magyarországi irodájának értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója. A Qualysoft az egyszerűség kedvéért létrehozott egy mozaikszót: CBIT-vállalatként (Competence-Based IT - kompetenciaalapú informatikai tanácsadó) definiálják magukat.

A szakember szerint a CBIT-vállalatok általában véve rendkívül hatékonyan képesek kiszolgálni a digitális transzformációs törekvéseket, amellett, hogy a nagyvállalati ügyfelek tetszőleges IT igényét is alkalmasak kielégíteni. A Qualysoft például képes a heterogén technológiára épülő rendszereket különféle platformok segítségével integrálni. Emellett a dobozos Microsoft termékek köré akár nyílt forráskódú komponensek segítségével is fel tudják építeni a speciális igényeknek megfelelő megoldásokat. A dobozos termékek és a nyílt forráskód együttes használatát hibrid-, vagy mozaikfejlesztésnek is nevezik.

Mitől CBIT-vállalat a Qualysoft?

„A pandémia során a távmunka támogatásához, mostanában pedig a biztonsági és felhőalapú megoldásokhoz kérnek segítséget az ügyfelek. A távmunkát például a Microsoft Azure felhőalapú kollaborációs eszközeinek segítségével támogattuk. A járvány hatására pedig kidolgoztunk egy keretrendszert, amellyel a vállalati erőforráskezelő, ügyfélkezelő és business intelligence platformokat tudjuk hatékonyan kezelni. Mindezek is részét képezik a Kompetencia Alapú IT-nek (CBIT), de a legalsó szinten helyezkednek el, egyfajta alappillérekként" – mondta el Korcsok Katalin.

A szakember szerint a vezető IT-szolgáltatók a fentiek mellett megerősítették a kapcsolódó szolgáltatásaikat is, mint például a szolgáltatásfolytonosság biztosítását (BCP - Business Continuity Plan), melyeket az újgenerációs IT megoldások nagyon hatékonyan képesek támogatni, mint például a DevOps technológiák / metodológia, (vagy azon belül például az IaC – infrastructure as code megoldások) amely területeken a Qualysoft kiemelkedő szereplő.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: IT, tanácsadás, cégek