Illegális lehet az iPhone műholdas telefonálási lehetősége

Illegális lehet az iPhone műholdas telefonálási lehetősége
Bár az Apple nem erősítette meg, egyre többet hallani arról, hogy az idei vagy a jövő évi iPhone-nal műholdas telefonálás is lehetővé válik. Viszont több korlátozással érkezne ez a funkció, aminek az egyik oka, hogy a világ egy nagy részén illegális is lenne.

Jövő héten végre kiderül, hogy mi igaz abból a hírből, hogy egy iPhone 13 műholdas telefonálási lehetőséget is kínál majd - írja a hvg.hu. Egy ilyen, műholdas kapcsolattal rendelkező iPhone éppen úgy működne, mint más műholdas telefonok, amelyeket a Föld távoli részein használnak, ahol nincsenek cellatornyok. Ez így nagyon jól hangzik, ugyanis egy ilyesfajta funkció lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy mobil lefedettség hiányában is telefonálhassanak, SMS-ezzenek.

A későbbi hírek viszont némileg letörhették a kezdeti lelkesedést, ugyanis arról szóltak, hogy a műholdas telefonálást kizárólag vészhelyzetben lehetne használni, illetve hogy a szóban forgó funkció csak bizonyos piacokon lenne elérhető. Ezen megkötések okait kezdte boncolgatni a Phone Arena.

Vajon miért korlátozza az Apple csak a vészhívásokra a műholdas telefonálást? Nos azért, mert kezdetben valószínűleg csak tesztelnék a megoldást, mielőtt szélesebb funkcionalitással kiterjesztenék. A másik, kissé meglepő ok pedig az, hogy a műholdas telefonálás illegális lehet, vagy nehézkes az engedélyezése. Így van ez 14 országban, köztük két óriási felvevőpiacon, Indiában és Kínában.

A Phone Arena gyors számítást is végzett, és arra az eredményre jutott, hogy miután a Föld lakosainak valamivel több mint 41 százaléka él ezekben az országokban, 3,25 milliárdan nem is tudnák kihasználni az iPhone 13 műholdas kapcsolatának előnyeit. Hogy mit lehet tenni ilyen esetben? Három forgatókönyv is elképzelhető.

1. lehetőség: Az Apple-nek választhatóvá kellene tennie ezt a funkciót. Jelenleg az egyetlen olyan okostelefon, amely műholdakhoz tud csatlakozni (Thuraya X5), lehetővé teszi a funkció be- és kikapcsolását, akárcsak a 4G/5G-t vagy a wifit – bár ettől még nem válna nem műholdas telefonná az iPhone.

2. lehetőség: Az Apple Qualcomm X60 chip nélküli iPhone 13-as modelleket szállít azokba az országokba, ahol a műholdas telefonok tiltottak, illegálisak, vagy egyszerűen csak gondot okozhatnak a tulajdonosnak. Ez különösen fontos India és Kína esetében, amelyek fontos piacok az Apple számára, de nagyon szigorúak a műholdas telefonhasználat tekintetében.

3. lehetőség: Sok új funkcióhoz hasonlóan a műholdas hívások/szövegek az indításkor csak az Egyesült Államokban lennének elérhetők. Nagy az esély arra, hogy pontosan ez fog történni, hiszen az Apple műholdas hálózati partnere ebben a vállalkozásban a Globalstar. Ez utóbbi műholdas lefedettsége pedig erősen az Egyesült Államokra, Európára, Ausztráliára és Dél-Amerika egyes részeire összpontosít, tehát nem lehet véletlen az Apple azon döntése, hogy épp a Globalstarral kötött partnerséget. Az említett 14 ország közül, amely tiltja a műholdas telefon birtoklását, Nicaragua kivételével egy sem található Észak-Amerikában, Európában, Dél-Amerikában vagy Ausztráliában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: iphone, műhold