Idegen civilizációk nyomait keresték galaxisunkban

Idegen civilizációk nyomait keresték galaxisunkban
Szakértők egy csoportja a Tejútrendszer magjánál kereste a földön kívüli civilizációk lehetséges jeleit.

Chenoa Tremblay, az ausztrál kormányzati kutatóközpont, a CSIRO munkatársa és kollégái új tanulmányuk elkészítéséhez 144 ismert exobolygórendszert vizsgáltak meg - írja a Universe Today nyomán a 24.hu.

A kutatók az ausztráliai Murchison Widefield Array (MWA) teleszkóppal, alacsony rádiófrekvencián kutatták az idegenek nyomait. A szakértők azt feltételezték, hogy amennyiben a vizsgált rendszerek valamelyikében vannak fejlett földönkívüliek, technológiájuk észlelhető jeleket bocsát ki. Bár rádiójeleket természetes folyamatok is kialakíthatnak, Tremblay és társai szerint az érintett frekvencia a technológia jó indikátora lehet.

Az MWA segítségével két éjszaka alatt összesen 7 órányi megfigyelést folytattak. A kutatók azért választották galaxisunk közepét, mert itt található a legtöbb csillag. A csapat hiába vizsgált meg rengeteg rendszert, nem bukkantak az idegenek nyomaira.

Noha a Tejútrendszer közepén több a csillag, ez nem feltétlenül pozitív a potenciális létformák szempontjából. A nagyobb sűrűség miatt több az olyan kataklizma, például szupernóva-robbanás, amely veszélyeztetheti az esetleges földönkívülieket. Ennek ellenére a régióban helyezkedhet el a legtöbb olyan égitest, amely alkalmas lehet a komplex élet számára.

Tremblay-ék a 144 ismert bolygórendszer mellett 3 millió csillagnál vak kutatást is folytattak, de ezen objektumoknál sem mutatták ki az árulkodó jeleket. Érdemes kiemelni, hogy az észlelés hiánya még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az érintett csillagoknál nincsenek idegenek. Elképzelhető például, hogy a helyi civilizációk nem hagynak nyomot az érintett frekvencián.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!