IT vezető nők közös pontjai

IT vezető nők közös pontjai
Multis CIO, IT vezető vagy tech startupper, jópár közös vonást figyelhetünk meg azok között a nők között, akik ellenszélben is sikeresen alakítják a karrierjüket. Végighallgatva több meetup és konferencia előadóját az elmúlt két évben, összegyűjtöttem 9+1 tényezőt, mi a közös a női IT vezetőkben.

1. Támogatók - Van, aki arról mesél, apjától kapta első számítógépét. Van, akit anyja arra bátorított, azt csinálja, ami legjobban tetszik neki. Van, akinek a barátai fújják a hajrát, vagy aki a volt évfolyamtársaival alapított céget. Van, akinek a párja az, aki mindenben támogatja. Egy biztos: nem egyedül csinálják. Magányos harcosnak lenni nem vicces, főleg akkor nem, ha az ember vezetői pozícióban van. Senki nem gondolja, ez egy egyszemélyes standup. Komoly “támogatói csapat” van egy-egy IT vezető nő mögött.

2. Szükség esetén segítséget kérnek - Ha nincs akkora csapat, akkor pedig mernek segítséget kérni. Mernek beszélni arról, mi a karriertervük, mire van szükségük. Nem tűrnek csendben, nem panaszkodnak arról, mennyire nehéz.

3. Tudják, mit akarnak és tesznek érte - Az IT és a vezetői pozíciók tárháza is végtelen, rengeteg terület és lehetőség van. Aki csak ül és néz, vajon melyik a hozzá való, sosem jut előrébb. A sikeres IT vezetők tudják, merre mennek, mit vállalnak el és mit nem. Felvállalják az érdeklődési területüket, ugyanakkor nyitottak új területek megismerésére is, ahogy fejlődik a technológia.

4. Menni és csinálni - bátorság - Az IT vezető nők különös bátorsággal haladnak előre, akkor is, ha olyan területre érnek, ahol még nem dolgoztak. A lehetőségek nem mindig ott bukkannak fel, ahol várjuk őket, így érdemes azokat megragadni, amik valóban felbukkannak.

5. Folyamatos tanulás - Nincs megállás, folyamatosan tanulnak valamit. MBA, PhD, plusz kurzusok, új technológiák, trendek megismerése, emberek vezetéséhez kötődő plusz tudás, pénzügyek, bármi olyan, amiről úgy gondolják, előrébb viszi őket is és tudásuk által a kollégákat és a céget is.

6. Az első támogató - Minden esetben van egy olyan szakmai ember a pályafutásukban, aki őket választja ki az első vezetői pozíciójukra. Banális, mondhatnánk. Nyilván. Csak akkor lehet vezető, ha valaki kinevezi annak. Nőként azonban az az első lehetőség az üvegplafon áttörésére, így óriási jelentőséggel bír annak a befolyása egy női vezető karrierjére, aki kinevezi első vezetői pozíciójába, bizalmát fejezve ki ezzel.

7. Az első követő - Sokakat hallgatva kiderül, férfias környezetben helyt állni tartogat kihívásokat, mégis, mindannyiuk pályáján vannak első követők: aki egy-egy pozícióban beállnak mögéjük és bizalmat szavaznak nekik, nem ellenlábaskodnak. Az első követők szerepe megintcsak komoly jelentőséggel bír annak érdekében, hogy egy új vezetőt elfogadjanak a kétkedő kollégák is.

8. Mentorok és kapcsolati háló - A vezetők egyik legjobb információszerző lehetősége, ha van egy mentoruk, akikkel a kérdéseiket, témáikat meg tudják beszélni. Egy tapasztaltabb és kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkező vezető sokat tud gyorsítani egy fiatal vezető fejlődésén.

9. Hatékony család “menedzsment” - Nem utolsó sorban, a női vezetők közül is sokaknak van családja, gyermeke. Így nevezhetjük őket idő zsonglőrőknek is akár. Lehet, nem főznek saját kezűleg vacsorát minden este vagy nem ők takarítanak otthon, de az biztos, számukra is legfontosabb a család, így szuper hatékonyra fejlesztették a munkaidejük és a családi értéket adó folyamatok kezelését, hogy a fontos családi tennivalókat gond nélkül meg tudják oldani.

Plusz 1. Nem mennek a szomszédba frappáns visszaszólásokért az őket érő beszólások ellen. Ha kell, kitűnően tudnak bárkit a saját szexista hozzáállásával sarokba szorítani, kiállni a saját igazukért, vagy ciki viccekre visszakézből humorosan reagálni. Ha megfigyelitek, a fenti pontok egyébként nem feltétlenül csak női IT vezetőkre értelmezhetőek: nagy részük tulajdonképpen általános jótanács az életre, ha valaki sikerrel szeretné venni a karrierjében az akadályokat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Laczkó Katalin

IT és általános menedzsment szakember. Az informatika mellett kiemelten foglalkozik vállalati digitális transzformáció be- és végigveztetésével. Fontos számára a nők helyzete az IT-ban, személyes …


Címkék: vezető, IT, programozás