Humanoid robotokra épülő digitális érzékenyítés Magyarországon.

Humanoid robotokra épülő digitális érzékenyítés Magyarországon.
Az eddigi legnagyobb humanoid robotra épülő digitális érzékenyítő és kompetencia képző program indul el Magyarországon, a konvergencia régiókban.

Több éves előkészületet követően több mint 420 oktatási intézményben induló képzés a tanrend része lesz és Humanoid robotok állnak ennek középpontjában. A16 digitális szervomotorral mozgatott robotot több módon is lehet programozni. PC-vel, androidos tablettel, vagy éppen okostelefon segítségével a legkezdőbb szinttől haladva felfelé.

Az úgynevezett blockly grafikus programnyelv könnyen érthetővé teszi a programozást és vizualizálja az algoritmizálható feladatokat, így nem csupán robotikai, képességekre lehet velük szert tenni, de az algoritmikus gondolkodásmód kialakítását nagyban elősegíti, amely elengedhetetlen a jövő munkahelyein.

A program célja, hogy a legfogékonyabb korban lévő gyermekek figyelmét lekötve – és erre egy kis humanoid robot (baba) rendkívüli mértékben alkalmas – őket involválva, úgynevezett STEM / STEAM módszertannal sajátítsanak el olyan informatikai ismereteket, amelyek későbbi korban komoly nehézséget okozhatnának. A robotika gyors elterjedése, az Ipar 4.0 folyamat, a korábbiaktól eltérő, más képességek fejlesztését és az élethosszig való tanulást igényli majd, melyben a munkavállalói versenyképesség, a hozzáadott érték növelésének képessége gyermekkorban alapozandó meg.

Az Alpha 1 EBOT humanoid robot egészen lenyűgöző „mozgáskultúrája” akár hangparancsokkal is aktivizálható, amely - angol nyel lévén – az idegennyelvi tudást, az informatika nemzetközi nyelvének értését támogatja. A sokoldalú robot a természettudományos ismeretek mellett az angol nyelv gyakorlását és a helyes kiejtést is támogatja. Ez a robot már sok tucat oktatási intézményben bizonyított, sőt a Rendőrség Balesetmegelőzési Bizottságának valamennyi megyei egysége is használja az iskolarendőr programok során.

A programhoz a humanoid robotokat és a tananyagot - MZX Robotics márkanéven - a Muzix Group Kft. szállítja. A tananyag összeállítása és szakmai összeszerkesztése a budapesti Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium informatikai mestertanárának vezetésével történt, az itt kialakított évekre visszanyúló szakmai együttműködés keretein belül.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!