Horror és rettegés a sörfőzdékben - Villanások egy konferenciáról

Horror és rettegés a sörfőzdékben - Villanások egy konferenciáról
A digitális világ újításai a sör és a pelenkaipart se kímélik majd, egy jó Youtube csatornával pedig akár egy főállású munka is kiváltható, a Facebook pedig gyökerestül felforgatja a hirdetői piacot – csak néhány téma azok közül, amik szóba kerültek a március 12-én tartott Evolution 2014 – az online evolúció napja elnevezésű konferencián.

Szerdán kilenc óra magasságában már jókora tömeg várakozott a Hotel Helia konferenciatermeinél: közel hatszáz vendég és előadó érkezett a március 12-én tartott Evolution 2014 – az online evolúció napja elnevezésű konferenciára. Az online világ legfrissebb trendjeiről és jövőjéről-jövőképéről több mint 120 előadó tartott maratoni konferencia-napot reggel kilenctől este hétig.

A kezdés előtt negyedórával már hosszú tömött sorokban betérő szakértőket és üzletembereket pedig igazán pörgős program várta: a három teremben egymást érték a 10-15 perces előadások, amiket csak néha szakított meg egy-két hosszabb beszélgetés.

A résztvevőket az érdekességek mély vízébe pedig már rögtön a nyitóelőadásnak sikerült bedobnia. Mint Tóth Gergely, a Heinekken korábbi marketing vezetője nyitóelőadásában kifejtette az egyelőre csak a digitális világra jellemző állandó innovációk és változó trendek hamarosan minden szektort elérnek. Ma már a sörmultikat és a pelenkagyártókat is utolérte a digitalizálódás: például miért fizet 1 doboz sörért ugyanannyit aki csak egy évben egyet vesz, mint aki minden nap 1 dobozt elkortyol? Ráadásul érkezik az otthoni sörfőző gép és az egyedi sörök online vásárlása is, holott korábban évtizedekig nem volt nagy innováció ezekben a klasszikus ágazatokban. Az olyan méregdrága iparágakba pedig, mint a gépjármű-gyártás egyre könnyebb lesz belépni: nem kell nagy gyár, drága fejlesztés sem. Már most is van rá példa, hogy puszta lelkesedésből a szakma tapasztalt rókái és lelkes amatőrök hobbiból, akár csak, hogy a nevük szerepeljen a projektben, terveznek autót, miután online közösségbe verődtek (Local Motors).

Később miután Hernádi Gábortól (HD Marketing) azt is megtudhattuk, hogy itthon mennyit lehet keresni egy Youtube csatornával – ezer megtekintésenként úgy 100-400 forintot... Egy kerekasztal beszélgetésen több online videó-gyáros is beszélt saját tapasztalatairól, céljairól és az elért eredményekről. Mint kiderült a mozgatórugók merőben eltérőek: a Quaestor a saját elemzőinek a hitelességét építi fel és a Navigátor kiadványukat támogatják a felrakott videókkal, a zeneipar viszont Bodrogi Bozán András elmondása szerint főleg a pénzszerzésre fókuszál, ha a Youtube-ról van szó. A direkt reklámot ki nem állhatják a nézők, a merchandising termékekért viszont van, hogy maguktól jelentkeznek – ezt már a játék-kritikákkal foglalkozó GameDay Iroda társalapítójától Kiss Imrétől tudhattuk meg, aki elmondta, hogy náluk ugyan még nem kapható saját póló, viszont több látogatójuk már venné őket.

Két eltérő világnézet találkozott Rajki Annamária (Magyar Telekom) és Takács Zoltán (Telenor) beszélgetésén, amin az online videó-szolgáltatások és a lineáris TV-s tartalomfogyasztás helyzetét elemezték ki. Rajki Annamária szerint azaz ablakrendszer, amiben meg van szabva, hogy egy film vagy egy sorozat milyen ütemezésben jelenik meg az egyes terjesztési csatornákon (például DVD-n, VoD-on, Pay és Free TV-n), nélkülözhetetlen az iparág profitábilis fenntartásához. Hazánkban pedig – itt és most – csak a hagyományos TV-zésre van komoly igény, még ha ez a jövőben változhat is. Takács Zoltán szerint viszont az ablakrendszer túlhaladott, mivel a néző azonnal látni akarja a legfrissebb filmeket, a lehető legkényelmesebb módon, ezért mindenképp ezt az igényt kell kiszolgálni. Volt azért közös nevező is: mindketten egyetértettek abban, hogy a néző nem szeret a megfelelő műsor kiválasztásával túl sokat szöszölni, ahogy abban is, hogy a kalózkodás problémáját feltétlenül meg kell oldani.

Újra és újra visszatérő elem volt a hirdetői piac átalakulása így aligha meglepő, hogy számos előadás koncentrált a Performance based-re. Többek közt kiderült, hogy a teljesítmény alapú hirdetéseket milyen iparágaknál vagy cégméretnél lehet egyértelmű sikerrel használni, ahogy az is, hogy a PB, hogyan alakítja át az értékesítési láncot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Devecsai János

Szabadúszó újságíró