HoloLens fogja a sebész kezét műtét közbe

HoloLens fogja a sebész kezét műtét közbe
Eljöhet az idő, amikor a sebészek már nem is lesznek hajlandók a HoloLens holografikus képmegjelenítője nélkül műtétet végrehajtani – ezt a jövőt vetíti elénk a francia Thomas Gregory, a párizsi Avicenne kórház orvosa, aki az elmúlt három évben a Microsofttal együttműködésben tesztelte a kevert valóságot alkalmazó szemüveget sebészeti beavatkozások közben. A szakember 2017-ben végzett először ortopédiai műtétet a HoloLens első változatával. Azóta öt kontinensen, 13 ország sebészei csatlakoztak a Microsoft által felkarolt projekthez, amelyben már a Microsoft Teams-el összekötött HoloLens 2-t alkalmazzák, így lehetővé vált az országokon és kontinenseken átívelő konzílium is.

A sebészek nem használhatnak okostelefont vagy számítógépet egy steril műtőben, ráadásul a kezeikkel sem érinthetnek meg ilyen tárgyakat műtét közben. 2017-ben hajtotta végre Dr. Thomas Gregory, a párizsi Avicenne kórház orvosa az első olyan ortopédiai műtétet, amelyhez a levegőben elvégzett kézmozdulatokkal és hangutasításokkal irányítható és holografikus, térbeli képet megjelenítő HoloLens szemüveget alkalmaztak.

Az elmúlt években, a Microsoft által támogatott és Dr. Gregory által vezetett nemzetközi projektben a HoloLens, majd a 2019 óta elérhető HoloLens 2 bebizonyította, hogy használatuk igazi áttörést hozhat az operációk és orvosi konzultációk, valamint a medikusok képzésében.

További információ elérhető a Microsoft magyar nyelvű News Center oldalán.

További képek a projektről itt tekinthetőek meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!