Hogyan védd meg cégedet a hacker támadásoktól? - vendégszerzőnk írása

Hogyan védd meg cégedet a hacker támadásoktól? - vendégszerzőnk írása
Te mennyire lehetsz biztos abban, hogy adataid biztonságban vannak? Meglepődnél, ha kiderülne, hogy valaki a Te információidat próbálja értékesíteni az interneten?

Olyan fejlett világban élünk, ahol az életünk jelentős része az online térben zajlik. Gondoljunk csak bele... online vásárolunk, online fizetjük a számlákat, meetingeket tartunk, fájlokat küldünk stb. Minden elintézhető online.

Ez egyet jelent azzal is, hogy adatainkat, rendszereinket nem tudjuk teljesen megvédeni. Azt gondoljuk mindenre felkészültünk, tökéletes az IT csapatunk, minket nem érhet semmiféle támadás.

Valóban így lenne?

A járványhelyzet miatt a legtöbb ember otthonról végzi a munkáját, ezért most minden eddiginél fontosabb, hogy vállalkozásod, ügyfeleid adatai biztonságban legyenek.

Hallottál már a bug bounty programról?

Ez a program megelőző megoldást kínál, hogy az üzleti partnereid veled maradjanak és, hogy elkerüld az akár több millió forintos bírságokat.

Mit is jelent ez pontosan?

A bug bounty egy olyan legális információbiztonsági program, amely során etikus hackerek tesztelik a rendszereidet.

Hackerek? Én biztos, hogy nem dolgoznék együtt velük...

A hacker szó hallatán általában negatív dolog jut eszünkbe, olyan valaki, aki éjjel-nappal azért dolgozik, hogy a mi munkánkat tönkretegye. Azonban léteznek etikus hackerek is, akik kiemelkedő szakmai tudásukat és tapasztalatukat arra használják fel, hogy megbízások alapján biztonsági sérülékenységeket keressenek.

Segítenek Neked megtalálni a hibákat, mielőtt a rossz fiúk találnák meg őket.

Ez már azért jobban hangzik, igaz?

És hogy miért is jársz jól vele?

1. Folyamatos tesztelés egy közösség által

A cégedben elvégzett behatolástesztek csak egy adott időpontban mutatják ki a rendszered gyengeségeit, azonban egy bug bounty programnál egy hacker közösség vizsgálódhat folyamatosan.

2. Hatékonyabb hibakeresés

Képzeld el, mennyivel hatékonyabban és gyorsabban kimutatható egy hiba, ha egyszerre 20-30 ember keresi. Ez számukra nemcsak munka, hanem kihívás is, hiszen pontokat és jutalmakat kaphatnak érte, ezáltal pedig feljebb kerülhetnek a ranglistán.

3. Bizalomépítés és versenyelőny

Ahhoz, hogy ügyfeleid bizalommal forduljanak hozzád, muszáj megbizonyosodniuk arról, hogy adataik jó kezekben lesznek.

4. Te határozhatod meg a program részleteit

Mi lehetne annál jobb, mint hogy mindenben Te dönthetsz?

Három program közül is választhatsz (publikus, privát, helyszíni) és meghatározhatod, mit szeretnél átvizsgáltatni. Megszabhatod, hogy vannak-e tiltott eszközök a tesztelés során, illetve arról is te dönthetsz, hogy mekkora pénzügyi jutalom jár a talált hibákért.

Ezenfelül pedig nemcsak a hibákról fogsz értesülni, hanem javaslatot is kaphatsz, amely segítségével szakembereid kijavíthatják a sérülékenységet.

5. Minden terhet levesznek a céged válláról

Neked nincs más dolgod, mint kiválasztani a megfelelő programot és kézhez kapni a riportokat. Ha elérted az erre szánt költségkeretet, a hibavadász programot inaktiválják. Egyszerű igaz?

Élj a bug bounty programmal, amikor a jófiúkkal töretheted fel a rendszereidet és még időben kijavíthatod céged biztonsági gyengeségeit!

Ezt az új generációs IT biztonsági tesztelést kínálja a HACKTIFY csapata. Összekötik a cégeket az etikus hackerekkel és segítenek megelőzni az esetleges támadásokat.

Szeretnél még többet megtudni a 2021-es év legnagyobb IT-biztonsági kihívásairól? Töltsd le a HACKTIFY ingyenes kiadványát és előzd be a cégedet fenyegető támadásokat!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Szűcs László

Távközlésinformatikus végzettségű országos bajnok ökölvívó. A Nokia, IBM, Antenna Hungária és a Nord cégcsoport korábbi mérnöki, vezetői, majd igazgatói pozíciói után weboldal készítő és tanácsadó …