Hogyan működik a napkollektor?

Hogyan működik a napkollektor?
Mi is az a napkollektor? Nagyon egyszerűen fogalmazva a napkollektor egy, a nap hőjét hasznosító eszköz, ami a nap hőenergiájából állít elő meleg vizet. Ezt a meleg vizet használhatjuk önmagában is, de akár fűtésrásegítésre is. (X)

Napelem, napkollektor: fogalomtár

Közbeszédben gyakran keveredik a napelem és napkollektor fogalma, azonban két  eltérő célra hasznosítható energetikai berendezésről van szó. Az alapvető felhasználásuk tulajdonképpen abban tér el, hogy míg a napkollektor csupán vizet melegít, addig a napelem villamos energiát termel. A napkollektor által termelt meleg víz bár használható fűtésre is, a funkciói alapvetően elég limitáltak. Ezzel szemben a napelem által termelt energia segítségével bármilyen elektromos berendezést működtethetünk.

Napkollektor technikai működése

A napkollektor egy fényelnyelő réteggel van bevonva, amit abszorbernek nevezünk. Ez egy matt fekete réteg, ami nem fényvisszaverő festékkel van bevonva. Köztudott, hogy a fekete szín jól elnyeli a fényt, így az abszorber réteg felmelegszik, ezt a hőt pedig közvetíti a munkafolyadéknak. Ez a munkafolyadék leadja a hőenergiát egy kimondottan erre a célra kialakított hőszigetelt tárolóban található víznek, mindezt egy hőcserélő segítségével.

Hogyan hasznosítható a mindennapokban a napenergia?

A hőszigetelt tárolóban összegyűlő meleg vizet használhatjuk a mindennapos meleg víz igényeinkre (mint például fürdés, mosás, mosogatás stb.), ezáltal jelentős összegeket spórolhatunk a villamos energián, amit egyébként a vízmelegítőnk fogyasztott volna.

Megfelelő méretű napkollektor telepítésével és ennek hasznosítására alkalmas fűtésrendszerrel akár fűtővízként is hasznosíthatjuk a napkollektor által megtermelt melegvizet. Ezáltal alkalmas lehet lakásunk fűtésére, illetve kül- és beltéri medencék felmelegítésére is.

Láthatjuk tehát, hogy egy napkollektor igazán hasznos kiegészítője lehet mind a környezettudatos családok, mind pedig a rezsiköltségüket csökkenteni kívánók számára, hiszen a napenergia korunk egyik legtisztább energiaforrása.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!