Hogyan alakult át a domain nevek piaca az előző években? - Sebők Beatrix vendégszerzőnk írása

Hogyan alakult át a domain nevek piaca az előző években? - Sebők Beatrix vendégszerzőnk írása
A domain nevek alapvető kellékei minden weboldal létrehozásának. Nem volt ez másként évekkel ezelőtt sem és feltehetően a közeljövőben sem fog megváltozni. Mégis nagy fellendülést figyelhettünk meg az elmúlt időszakban a magyar domain nevek piacán, de valószínűleg nem volt ez másként a világ más pontjain sem. Vajon mi lehet a jelenség hátterében?

Magyar domainek robbanása

Amennyiben összehasonlítjuk az elmúlt pár év .hu domain regisztrációs statisztikáit, láthatjuk, mekkora növekedés kezdődött 2020-tól. Az éves adatokat a következő diagram szemlélteti.

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

Növekedés okai

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis miért kezdődött ez a növekedés? Hiszen domainekre eddig is szükség volt, weboldalakat korábban is készítettek az emberek. Valóban, de nem ennyit. Megfigyelhetjük, hogy a fenti grafikonon látható emelkedés kezdete pont a koronavírus járvány magyarországi megjelenésével azonos időpontra tehető.

●      Új weboldalak létrehozása

Nem véletlen a korábban említett emelkedés, hiszen a vírus következtében bevezetett korlátozások és bezárások arra ösztönözték az embereket, hogy próbálják meg az online térben végezni eddigi tevékenységeiket. A bezárásra kényszerült üzletek igyekeztek webshopot létrehozni, hogy ne álljon le az üzlet, vagy ha online értékesítést nem is tudtak biztosítani, weboldalt hoztak létre a célközönség tájékoztatása céljából. Továbbá a szolgáltatók is megpróbálták online nyújtani korábbi tevékenységüket. Elkezdődtek például az interneten tartott jógaórák, vagy az online állatorvosi konzultáció és még sorolhatnánk. A korábbiaknál tehát nagyobb mértékben jöttek és jönnek létre új honlapok, webshopok, melyekhez természetesen domain névre van szükség. Ráadásul a domaint jellemzően a weboldal elkészítése előtt, még a megvalósítás gondolatának felmerülésekor érdemes bejegyezni, így a domain regisztráció akár hónapokkal megelőzi a weboldal tényleges elkészülését.

●      Domain nevek vásárlása értékesítési céllal

A új honlapok számánál viszont jóval több domain regisztráció zajlik, ugyanis nem minden domainen hoznak létre – egyből – weboldalt, sokan spekulációs célokra vásárolják őket. Igyekeznek olyan neveket lefoglalni, melyek mások számára értékesek lehetnek, és remélhetőleg később majd nagyobb összegért értékesíthetik őket. A koronavírussal együtt pedig megjelentek olyan témák, területek, melyek kifejezetten népszerűek lettek és számos domaint regisztráltak ilyen – maszk, fertőtlenítés, korona stb.– kulcsszavakkal.

Többek között ezek a tényezők vezettek a domain piac növekedéséhez és eredményezték a szektor fellendülését, miközben más ágazatokban pont az ellenkezője volt megfigyelhető.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Sebők Beatrix

A Rackhost.hu marketing menedzsereként közel áll hozzám az online marketing és a tech témakör egyaránt. Céges szinten több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezünk a szerver hoszting területén. 2011 …


Címkék: domain