Hogy érdemes tölteni a mobilokat és laptopokat?

Hogy érdemes tölteni a mobilokat és laptopokat?
Számos trükk segítheti, hogy készülékeinket hatékonyan töltsük, a tévhiteknek azonban gyakran bedőlünk. Lássuk, mire érdemes figyelni!

Elektronikai eszközeink élettartamát bizony jelentősen befolyásolja az akkumulátor élettartama, ezért fontos, hogy azokat minél hosszabb ideig, minél jobb állapotban tartsuk. A hatékony töltésről számos tévhit kering az interneten, de léteznek olyan trükkök, melyek valóban segítenek. A ZDNet most ezekből gyűjtött össze néhányat.

Az egyik legnépszerűbb tévhit talán, hogy időnként érdemes teljesen lemeríteni a készülékeket. Ez a régi energiaadókra igaz volt, a modern lítium alapú akkuknál azonban ez már nem segít, sőt egy gyengébb minőségű akksinak akár árthat is.

Ugyanígy az sem igaz, hogy ha egy eszközt folyamatosan áramforráshoz csatlakoztatunk, akkor az akksi egyáltalán nem kopik. A folyamatos csatlakoztatás túlmelegedést okozhat, ami bizony koptatja az akkumulátort.

Mióta az Apple bevezette az optimalizált töltést, elterjedt a nézet, hogy mobilunknak nem tesz jót, ha 100 százalékra feltöltjük. Bár nem jó, ha sokkal tovább töltjük az akksit, a beépített töltsésszabályozó rendszerek gondoskodnak róla, hogy a maximális töltöttség ne okozzon problémát.

Persze az sem mindegy, hogy mivel töltjük készülékeinket. Bár a nagy gyártók kifejezetten ellenzik, hogy utángyártott töltőket használjunk, a valóság az, hogy ma már rengeteg jó minőségű tartozékot szerezhetünk be elérhető áron. A nem ismert márkák gyanúsan olcsó termékeivel azonban érdemes vigyázni.

A ZDNet szerint az akkumulátorok élettartama meghosszabbítható, ha távol tartjuk a szélsőséges hidegtől vagy melegtől. Ha tudjuk, hogy a készüléket hosszabb ideig nem fogjuk használni, érdemes 50 százalékra tölteni. És persze az is fontos, hogy akkumulátorcsere esetén megbízható szervizt keressünk fel.

Hasznos tipp lehet, hogy az androidos mobilokat kikapcsolt állapotban érdemes tölteni, mivel ez minimalizálhatja az energiafogyasztást és felgyorsítja a töltést. Az iPhone-ok esetében kicsit más a helyzet, hiszen ha töltőre csatlakoztatjuk, a készülék automatikusan bekapcsol. Ilyenkor érdemes bekapcsolni a repülési üzemmódot, ami minden kommunikációt megszakít és kikapcsolja a háttérben futó programokat. A trükk az androidos készülékek esetében is működik.

(Forrás: hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!