Hibrid felhő megoldás országhatáron belüli adattárolással

Hibrid felhő megoldás országhatáron belüli adattárolással
A T-Systems Magyarország vezető digitális szolgáltatója 2021-től biztosítja magyarországi adatközpontjában a hibrid felhő infrastruktúrát, vagyis a lokális adattárolást a publikus felhő összes előnyével. A T-Systems Cloud & Data Center Azure Stack Hub az országban elsőként kínál költséghatékony megoldást mindazon cégeknek és intézményeknek, amelyek érzékeny adataikat eddig nem bízhatták a felhőre, és azoknak is, akiknek technológiai vagy biztonsági okokból fontos a gyorsabb hozzáférés.

Új, hiánypótló elem a hazai felhőszolgáltatásban: a T-Systems budapesti adatközpontjában 2021 májusától hozzáférhető Azure Stack Hub azon intézményi és vállalati ügyfelek számára is lehetővé teszi a felhőmegoldások igénybevételét, akiket eddig jogszabályi előírás (az érzékeny adatok Magyarországon tartásának kötelezettsége) akadályozott a publikus felhő használatában. A fejlett infrastruktúra kiépítése újabb lökést adhat a pandémia miatt amúgy is felgyorsult hazai felhő-konjunktúrának.

 

Adattárolás országhatáron belül – jogszabályi követelményeknek megfelelően

Kormányzati és közigazgatási intézmények, egészségügy – a magyarországi vállalati és intézményi szféra jelentős része eddig nem, vagy csak erősen korlátozott módon vehette igénybe a rugalmas, biztonságos és költséghatékony felhőmegoldásokat. Az ok az elektronikus információbiztonsági törvény[1], amely bizonyos érzékeny adatok tárolását csak „Magyarország területén üzemeltetett és tárolt elektronikus információs rendszerekben” teszi lehetővé. „A T-Systems Azure Stack Hub éppen erre az összetett kihívásra kínál választ: hibrid felhő-infrastruktúrája révén úgy biztosítja a publikus felhő használatából adódó hatékonysági és költségelőnyöket, hogy közben a jogszabály által meghatározott adattípusoknak nem kell elhagyniuk az ország területét. A multiplatform megoldás lehetővé teszi, hogy az adatközponti hátterű alkalmazások különböző operációs rendszert használó asztali és mobileszközökön is külön kódolás nélkül működjenek” – mondta el Gonda Gábor, a vállalat vezérigazgatója.

 

Gyors válaszadás, szünetmentes elérés és kiemelkedő színtű kibervédelem

A hibrid felhőnek a jogi előírások teljesítésén túl technológiai és üzleti előnyei is vannak. Minimális beruházási költséggel teszi lehetővé a helyi adatközpontok korszerűsítését, az IT-kapacitás bővítését, ráadásul nem beruházásként, hanem működési költségek terhére. Emellett – mivel az adatok fizikailag elérhető közelségben maradnak -, gyors válaszadást és szünetmentes elérést biztosít. A szükséges adattárolási kapacitás az igények függvényében bővíthető vagy szűkíthető, és az adatközpont kiberbiztonsági szempontból is kiemelkedő szintű védelmet nyújtja.

 

Pandémia hatása: évi 20 százalék feletti növekedés eddig a magyar felhő-piacon

A T-Systems digitális szolgáltatóként 2018 óta van jelen Magyarországon a felhőszolgáltatásban. A pandémia – amelyben rövid idő alatt, észszerű költségekkel kellett új kapacitásokat kiépíteni és üzemeltetni a home office/home school illetve az e-kereskedelmi és az e-kommunikációs igények hirtelen bővülése miatt – a vállalat tapasztalatai szerint tovább növelte a felhő iránti igényt, olyan felhasználókat is bevonzva, mint a pénzintézeti szektor intézményei, amelyek az általuk kezelt adatok természete miatt eddig nehezebben szánták rá magukat a váltásra. „A T-Systems saját ügyfélkörében végzett, a Covid-19 és a digitális transzformáció összefüggéseit elemző kutatása szerint a járvány hatására az összes - intézményi, állami vállalati, közép- és nagyvállalati - szegmensben érezhetően többen fordultak a felhő felé, a közép- és nagyvállalati IT-vezetők közül minden ötödik nyilatkozott úgy, hogy a cloud computing a korábbinál jelentősebb szerepet kapott, amikor a vállalati IT-infrastruktúrát hozzá kellett igazítani a járványhelyzet körülményeihez” – mondta el Füredi Gábor a T-SystemsTechnology Presales divíziójának vezetője.

A magyar felhő-piac a járvány időszakában évi 20 százalék feletti ütemben és a jövőben is várhatóan évi 15 százalékkal bővül. A felhő-alapú IT szolgáltatások használata a teljes vállalati és intézményi szegmensben közel 30 százalékra tehető, ami mintegy 72 ezer szervezetet jelent.* „Várakozásaink szerint három év múlva az IT-költéseken belül közel 36 százalék lesz a felhő részaránya, azaz minden harmadik IT-re költött forintot valamilyen felhőmegoldásra fordítanak. A fő motivációt az üzemeltetési költségek csökkentése, a fizikai hely megtakarítása, a beruházási költségek megtakarítása, a helyszíntől függetlenül is elérhető a szolgáltatás, a magas szintű informatikai védelem az illetéktelen hozzáférés, behatolás ellen, az alkalmazások magasabb megbízhatósága és rendelkezésre állása, illetve a gyors bevezethetőség jelenti.” – tette hozzá Füredi Gábor.

 

T-Systems Cloud & Data Center és Azure Stack Hub: már érkeznek az első ügyfelek

A T-Systems Cloud & Data Center – amelyben az Azure Stack Hub működik – a legjelentősebb hazai ko-lokációs szolgáltató, olyan prémium szintű szolgáltatásokkal, mint a gyakorlatilag korlátlan sávszélesség különböző hálózatszolgáltatók felé, a 24 órás üzemeltetési támogatás, vagy az adatok és adattárolók fizikai- és távelérésének biztosítása – utóbbi a járványban szintén felértékelődött. A T-Systems Azure Stack Hub benépesülése máris megkezdődött, főleg az ipari szegmens és a pénzintézeti szektor vállalataival. A felhasználók számára a T-Systems igény esetén olyan szolgáltatásokat is nyújt, mint a felhőérettség-vizsgálat, segítség a migrálható projektek kiválasztásában, a felhő-projektek megtervezése és kivitelezése, költségoptimalizációja, valamint a tapasztalatok kiértékelése a további felhőprojektek indítása előtt. Az Azure Stack Hub platformon pedig a T-Systems által fejlesztett, egyedi nagyvállalati adatbázis-szolgáltatásokat is indít, még szélesebb körben hozzáférhetővé téve a hibrid felhőplatform előnyeit.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!