Hatalmas szuperholdat találtak a Naprendszeren kívül

Hatalmas szuperholdat találtak a Naprendszeren kívül
A csillagászok a mostanin kívül csupán egy esetben bukkantak olyan holdra, ami egy Naprendszeren kívüli bolygó körül kering.

Megtalálhatták a második olyan holdat (illetve szuperholdat), ami nem a Naprendszeren belül, hanem egy azon kívüli bolygó körül kering. Az égitestet ezért – az ilyen exobolygókhoz hasonlóan – exoholdnak is nevezhetjük.

Az IFL Science szerint, amit a hvg.hu szemlézett a szuperholdjelölt az első potenciális exoholdhoz hasonlóan óriási. A megerősítés még eltarthat egy ideig, de a kutatók úgy vélik, a felfedezés nem egy bizarr, egyszeri eset, sokkal egy inkább minta: lehetséges, hogy máshol is vannak még exoholdak.

A kutatók eddig több mint 4000 Naprendszeren kívüli bolygót találtak, és még több ezer bolygójelölt vár ellenőrzésre. A holdakat azonban sokkal nehezebb detektálni. 2017-ben viszont a Columbia Egyetem kutatói egy különös objektumról tettek jelentést, amely egy annál is nagyobbnak tűnő égitesthez kapcsolódott. Most ugyanez a csapat közölte a hírt: lehet, hogy egy második szuperholdat is észrevettek. A kutatás anyagát a Nature Astronomy című szaklapban összegezték.

Az exoholdjelölt a feltételezések szerint a Jupiterhez hasonló méretű Kepler 1708b körül kering, tőlünk 5 500 fényévre. A Kepler 1708b létezését a Kepler-űrteleszkóp igazolta. Amennyiben a hold is ott van, úgy a sugara a 2,6-szorosa lehet a Földének. Ez azt valószínűsíti, hogy egy sziklás objektumról van szó.

A tanulmány azt a lehetőséget sem zárja ki, hogy a Kepler 1708b-i – vagyis a feltételezett hold – valaha önálló bolygó volt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!