Hatalmas aszteroida közelít a Föld felé

Hatalmas aszteroida közelít a Föld felé
A NASA Föld-közeli objektumokat figyelő központja szerint egy nagyobb aszteroida fog elhaladni bolygónk mellett május 27-én.

A 7335 (1989 JA) jelű kisbolygó csillagászati szempontból közel, 4 millió kilométerre jár majd. Az égitest nagyjából 1,8 kilométer átmérőjű. Mérete és közelsége miatt az aszteroida potenciálisan veszélyes objektumnak számít. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valamiért úgy változna az égitest pályája, hogy eltalálja a Földet, úgy komoly pusztítást okozna.

A NASA szerint a 7335 (1989 JA) a legnagyobb aszteroida, amely idén megközelíti bolygónkat. Az égitest 2055 júniusában fog visszatérni, igaz, akkor jóval távolabb jár majd. Az aszteroida egyike annak a 29 ezer Föld-közeli objektumnak, amelyet a NASA monitoroz. Ezen égitestek többsége igen kicsi, a 7335 (1989 JA) az érintett Föld-közeli objektumok 99 százalékánál nagyobb.

A NASA és partnerei folyamatosak kutatják a potenciálisan veszélyes objektumokat. Egyelőre nem észleltek olyan aszteroidát vagy üstököst, amely tényleges fenyegetést jelentene ránk.

(24.hu)

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: aszteroidák, NASA