Hasznos és gondoskodó robotokat fejlesztenének a lányok

Hasznos és gondoskodó robotokat fejlesztenének a lányok
A járvány lecsengésével az élet lassan visszatér a régi kerékvágásba. De ki fogja megetetni a család kedvenc tacskóját, ha már senki nem tanul és dolgozik otthonról? Microbit, a robot – adta meg a választ a nyolcéves Horváth-Nagy Grace és programot is írt hozzá. Hasonlóan kreatív és mesterséges intelligenciát alkalmazó ötleteket mutatott be a többi pályamunkát beküldő versenyző is a Microsoft DigiGirlz AI Challenge 2020-2021 tanévi versenyén. Főként a digitális oktatással és a környezetvédelemmel kapcsolatos koncepciók, appok, robotok és digitális asszisztensek szerepeltek a lányok pályamunkáiban.

Online élménynappal zárult a 2020-2021-es tanév Microsoft DigiGirlz AI Challenge versenye május 29.-én, amelyen 32 százalékkal vettek részt többen, mint egy évvel ezelőtt: közel 300 8-18 éves lány mérhette össze tudását. A kihívás során a kreativitásukra és a mesterséges intelligencia felhasználására vonatkozó ötleteikre, tehát a digitális gondolkodásukra volt szükség. A zsűri értékes díjakkal jutalmazta a két korosztály (8-11 évesek és 12-18 évesek) 3-3 kiemeltjét és az országos első 30 legnagyobb pontszámot elért versenyzőket is.

Az elmúlt évet a járványhelyzet uralta, ezért a versenyzők közül sokan olyan pályázatokat készítettek, amelyekben az elzártságra és a digitális oktatás nehézségeire kerestek válaszokat. Speciális alkalmazások, szoftverek, digitális szemüvegek és asszisztensek, íróeszközök és robotok tűntek fel az ötletes megoldási javaslatok között, amelyek egyszerre segítik a gyerekeket a tanulásban, a tanárokat pedig a tanításban.

A mindennapi életünket azonban nemcsupán a tanulás kötötte le az elmúlt évben, ezért a lányok hoztak ötleteket a stressz és magány oldására is: például társaságot, érzelmi támogatást adó, barátként működő robotok is szép számmal akadtak a pályázatok között. A fenntarthatóság kiemelt témája volt az idei Microsoft DigiGirlz AI Challenge versenynek, ezért több résztvevő hozott az állatvilág és a környezetünk védeleméhez kapcsolódó megoldásokat.

További információ elérhető a Microsoft magyar nyelvű News Center oldalán.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!