Harmadik alkalommal hirdeti meg az MNB a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat és a Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezést

Harmadik alkalommal hirdeti meg az MNB a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat és a Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezést
Az idén is meghirdetett felhívás három kategóriát foglal magába: a Nemzetközi Zöld Pénzügyi Tudományos Életműdíjat, a Zöld Pénzügyi Tudományos Talentum Díjat és a Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezést.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a környezeti fenntarthatóság támogatásának ösztönzése, valamint annak érdekében, hogy a kiemelkedő zöld pénzügyi kutatási teljesítményt nyújtó magyar és nem magyar szakemberek iránti megbecsülését kifejezésre juttassa, 2021-ben megalapította a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat, s létrehozta a Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezést.

Az MNB a Nemzetközi Zöld Pénzügyi Életműdíjat olyan nem magyar állampolgárságú szakembernek adományozza, aki világviszonylatban is meghatározó, úttörő jelentőségű kutatási eredményekkel járult hozzá a fenntartható gazdálkodás zöld pénzügyi tudományos vizsgálatának és megvalósításának fejlődéséhez.

E díjat 2022-ben Sean Kidney a Climate Bonds Initiative társalapítója és vezérigazgatója, illetve a SOAS Fenntartható pénzügyek központjának professzora vehette át. A szakember világszerte számos zöld pénzügyi tanácsnak és bizottságnak is tagja. Ezek közé tartozik az EU Technical Expert Group, a People’s Bank of China Green Finance Task Force, az Európai Bizottsághoz tartozó High Level Expert Group on Sustainable Finance és számos ország (köztük például Kazahsztán és Kongó) szakértői csoportjai. Korábban az ENSZ főtitkárának tanácsadója volt, az Environmental Finance magazin pedig 2016-ban az év személyiségének választotta. Kidney professzor beszéde a díj átvételekor a tavalyi konferencia internetes felvételén érhető el. Az Életműdíj első kiírásában a díjat Naoyuki Yoshino, a tokiói Keio Egyetem emeritus professzora vehette át.

A Zöld Pénzügyi Tudományos Talentum Díjat olyan 41 évnél fiatalabb magyar állampolgárságú szakember kaphatja meg, aki az elmúlt évek publikációs tevékenysége alapján kiemelkedő zöld pénzügyi kutatást végzett. Tavaly a díjjal Vértesy László, a BME Pénzügyek Tanszék habilitált egyetemi docensének kutatói tevékenységét ismerték el. A többek között a pénzügyi jog és a körforgásos gazdaság témakörében megírt publikációi rangos lapokban (pl.: SSRN Electronic Journal, Magyar Tudomány), illetve neves szerzőtársakkal jelennek meg.

A jegybank által létrehozott Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezés pályázati felhívásra olyan kutatási tervvel lehet nevezni, amely aktuális, a zöld pénzügyek területéhez kapcsolódó, tudományos igényességű kutatási programot fogalmaz meg. Kutatási tervet magyar állampolgárságú kutató, magyarországi székhelyű, jogi személyiséggel rendelkező intézmény vagy több magyar állampolgárságú kutatóból álló, jogi személyiséggel nem rendelkező kutatócsoport nyújthat be. Tavaly bővült is a díjak köre e kategóriában, mivel azt a jegybank immár három helyezés és egy különdíj formájában adja ki, a Zöld Pénzügyi Tudományos Tanács döntése alapján.

Tavaly a kutatási kezdeményezés 1. díját a MATE Körforgásos Gazdaságelemző és Tudásközpontja nyerte el az agrár- és élelmiszeripari vállalatok klímastresszt érintő pénzügyi felkészültségét vizsgáló kutatási terve kapcsán. A 2. díjat Horváth Áron kutatócsoportja kapta a magyarországi épületenergetikai adatok és lakásárak kapcsolatának statisztikai vizsgálatára vállalkozó kutatási tervével. A 3. díjat Kovács Antal Ferenc, a Neumann János Egyetem kutatója vehette át, akinek kezdeményezése egy nemzeti természeti vagyont kezelő vállalati portfolió létrehozásának megvalósíthatósági tanulmányára vonatkozott. A különdíjjal Böcskei Elvira kutatócsoportját díjazta az MNB, akiknek a kutatási terve a gazdasági válságra adott válaszlehetőségek kapcsán a versenyképesebb és egyben fenntarthatóbb ingatlan szektor kérdéskörére fókuszált.

A részletes pályázati felhívások és jelentkezési határidő az MNB honlapján érhetők el.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!