Hamarosan csak USB-C csatlakozóval felszerelt iPhone-okat vásárolhatunk

Hamarosan csak USB-C csatlakozóval felszerelt iPhone-okat vásárolhatunk
Ha Az Európai Unió elfogadja az új jogszabályt, az Apple kénytelen lesz 2023-tól USB-C töltőporttal felszerelt iPhone-okat forgalmazni.

Az Európai Bizottság még 2021-ben terjesztette elő a jogszabályt, ami kötelezné a telefongyártókat, hogy egységesen USB-C töltőportokkal szereljék fel készülékeiket, melyeket az EU-ban forgalomba hoznak. A Reuters úgy tudja, hogy az illetékes parlamenti bizottság májusban szavaz a törvény elfogadásáról, ezt követően kezdődnek a tagállami konzultációk, melyek akár 2022 végén lezárulhatnak. Az is elképzelhető, hogy az új szabály már 2023 közepén életbe lép.

Az új szabályozás az Apple-re nézve nem tartogat sok jót. Ha a törvényt valóban elfogadják, már 2023-ban kénytelenek lesznek olyan iPhone-okat forgalmazni, melyeken USB-C csatlakozó található a korábbi Lightning port helyett.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hagyományosan ősszel leleplezett új, 15-ös iPhone széria modelljei csak akkor kerülhetnek EU-s forgalomba, ha azok USB-C bemenettel rendelkeznek. Az Apple tehát kénytelen lesz elhagyni saját, egyedi csatlakozóját.

Az új jogszabály célja az elektronikus hulladék visszaszorítása. Az Európai Bizottság abban bízik, hogy az egységes töltőkkel visszaszorul az extra kiegészítők vásárlása, így évi több ezer tonna elektronikus szemét keletkezése lesz megelőzhető.

(Forrás: 24.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!