Ha torrentezek, a szolgáltató láthatja, hogy miket töltök le?

Ha torrentezek, a szolgáltató láthatja, hogy miket töltök le?
Vajon mit láthat a torrentes tevékenységekből az internetszolgáltató? Tudják vajon, hogy miket töltök le?

Sokan azt hiszik, hogy a torrentezéssel tulajdonképpen mindent és mindenkit kicseleznek, méghozzá nyomtalanul, amit maximum csak az illegálisan működtetett torrentoldalak láthatnak. Ergo, az ember csak akkor bukhat le, ha kimegy hozzá a rendőrség, és helyben megnézi a gépét, hátha találnak nála valamilyen jogtalanul tárolt tartalmat - írja a leet.hu.

Mondjuk ez a hiedelem többfrontos abszurditás, hiszen egy átlagos felhasználóhoz, néhány tucat film- és játékletöltés miatt nem fognak kiszállni, másrészt pedig a digitális korban erre nem is nagyon van már szükség. A torrentezés ugyanis egyáltalán nem olyan anonim, mint azt sokan gondolnák.

Az internetes letöltés során adatokat kapunk egy távoli szervertől. Leszámítva a fájl megszerzéséhez küldött kezdeti kéréstől, a legtöbb letöltés egyirányú. Te megkapod a szajrét egy központi szervertől, és ezért cserébe semmit nem kell tenni, azaz semmi mást nem kell elküldeni vagy feltölteni. Elég sok dolog ezen az elven működik: weboldalak betöltése, az online videók megtekintése és a játékok letöltése a Steamen mind-mind ezt az elvet követik.

Ennek viszont van egy nagy gyenge pontja: ha túl sokan próbálnak meg ugyanarról a szerverről letölteni valamit, az mint egy lefolyó eltömődhet, amitől drasztikusan bezuhanhat a letöltési sebesség. A torrentek pont ebben különböznek a hagyományos letöltéstől: ahelyett, hogy simán csak letöltenél egy fájlt, azzal egy időben vissza is töltesz belőle.

Extra pici dióhéjban ez a torrent, egy fájlmegosztásos módszer, amit peer-to-peer protokollnak is nevezünk. Ezért is lehet, hogy hiába próbálnak sokan letölteni egy-egy sorozat részt az nCore-ról, ha megfelelő arányú a felöltés, akkor sokkal gyorsabban is lejöhet a cucc, mintha hagyományosan próbálnánk hozzájutni.

A torrentezés ilyen téren egy elég kettős dolog, a szolgáltató ugyanis azonnal, csak úgy nem tudja megmondani, hogy a véletlenszerűen kiválasztott előfizetője illegális tartalmakat tölt le, avagy sem. Így tehát azt sem látja, hogy mi kerül így letöltésre, legyen az játék, film, program, vagy bármi más. A legtöbb torrentkliens rendelkezik valamilyen titkosítással, ami megnehezíti az internetszolgáltatók (és az otthoni router) számára, hogy a torrent-forgalmat pontosan nyomon tudják követni.

Ez viszont nem jelenti egyenesen azt, hogy ne lenne módja annak, hogy a szolgáltató megállapítsa a torrentezés tényét. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: torrent